Vijesti 07.02.2023.

RAK razjasnio zbog čega je kažnjena Face TV

ČITANJE: 1 minuta

Televizija FACE kažnjena je sa 15.000 KM jer je u emisijama “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” 4. i 5. novembra prošle godine konstatovana upotreba vulgarnog jezika, što je u suprotnosti sa osnovnim programskim principima u emitovanju programa, rečeno je Srni u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK).

“Netačne su informacije da je kazna za FACE televiziju od 15.000 KM izrečena, zbog, kako se u medijima navodi, ‘navodnih uređivačkih propusta u tri emisije’, te ‘navodnog poziva Hadžifejzovića na ubistvo Dodika'”, naveli su iz RAK-a, odgovarajući na upit Srne koji se odnosi na izricanje kazne FACE televiziji.

Iz RAK-a su istakli da je navedena mjera izrečena 31. januara zbog utvrđenog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

“Izrečena mjera u iznosu od 15.000 KM za FACE televiziju od 31. januara 2023. odnosi se na utvrđeno kršenje člana tri, stav 4 i 5, (Osnovni principi) Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u emisijama ‘Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem’ od 4. i 5. novembra 2022. u okviru kojih je, između ostalog, konstatovana upotreba vulgarnog jezika, što je u suprotnosti sa osnovnim programskim principima u emitovanju programa”, naveli su iz RAK-a.

Podsjećamo, FACE TV je juče saopštila da je kažnjena sa 15.000 KM uz tvrdnje da je kazna izrečena zbog tri propusta u informativnim emisijama, od kojih je najznačajniji onaj kada je urednik Senad Hadžifejzović pozivao na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Oznake: RAK