Vijesti 16.11.2015.

Raković za Banjaluka.net: Nemoguć oporavak Banke Srpske

ČITANJE: 1 minuta
banka_srpske
Bankarski ekspert i član Tima za finansije SDS-a izjavio je danas za Banjaluka.net da su gubici Banke Srpske, u kojoj je danas uvedena prinudna uprava, toliki da je oporavak banke – nemoguć.

Nakon što je Agencija za bankarstvo RS jutros uvela prinudnu upravu u ovu banku, Raković tvrdi da ova finansijska insttiucija u gubitku koji se procjenjuje na više od 100 miliona KM.

– Gubici su tako veliki da je oporavak praktično nemoguć. Radi se o gubitku od 100 i više miliona maraka. Ranije je prikrivana sama veličina gubitka, tako da je to sada isplivalo sa zakašnjenjem od dvije godine i zadalo konačni udarac banci – kaže Raković za Banjaluka.net.

Prema njegovim riječuima, Zakon o bankarstvu, u slučaju uvođenja privremene uprave, predviđa dva scenarija – oporavak banke ili pak, likvidacija, odnosno stečaj, zavisno od toga koji uslovi su ispunjeni.

– Privremena uprava je nužna faza u tom procesu i ona je svakako morala da bude imenovana. Evidentno je, naime, da banka nema kapital potreban za poslovanje, a činjenica je i da niko nije htio da bude imenovan za direktora banke u ovakvoj situaciji. Pored toga, tu je i nejasna situacija sa nadzornim odborom koji je godinu i po dana u ostavci a nikad nije izabran novi. Sve u svemu, banka generalno posluje veoma dugo u neregularnim uslovima – naveo je Raković.

On je istakao da problemi Banke Srpske, koji su sada doživjeli kulminaciju, problemi sežu u prošlost i vezani su za bivše vlasnike – litvansku Ukio grupu, u vlasništvu litvanskog tajkuna Vladimira Romanova. Raković ističe da su svi akumulirani gubici koji su sada doveli do nemogućnosti poslovanja Banke Srpske, nastali u vrijeme kad su Litvanci vodili banku.

(Banjaluka.net)