Vijesti 13.05.2016.

Rakulj: Penzioneri jedino podržavaju poruku patrijarha Irineja

ČITANJE: 3 minute
rade-rakulj
Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da penzioneri pred sutrašnje najavljene proteste u Banjaluci poručuju da jedino prihvataju, podržavaju i snažno stoje uz poruku Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i upozorio da nepotrebna destabilizacija bilo koje vrste neće nikome donijeti dobro.

Pred početak Izborne skupštine regionalnog udruženja penzionera, Rakulj je izjavio novinarima u Bijeljini da je Republika Srpska u problemima kojih se najviše plaši penzionerska populacija.

“Strahovi su ušli u ovu populaciju zbog svega onoga što se čini Republici Srpskoj, ljudi se boje nestabilnih dana koji, moguće, dolaze, kao i toga da će ti dani donijeti i teške posljedice po penzionersku populaciju”, naveo je Rakulj.

On je napomenuo da, na osnovu brojnih razgovora koje je imao u posljednjih nekoliko dana na važnim i brojnim mjestima u cijeloj Srpskoj, može samo reći da niko od penzionera i drugih građana ne razumije zašto se ovo dešava.

“Nije jasno zašto pozivaju narod da uz njegovu pomoć rješavaju svoje političke nesaglasnosti”, naveo je Rakulj.

Prema njegovim riječima, penzioneri Republike Srpske, njih više od 90 odsto, neće se “staviti ni na jednu stranu”, oni samo traže stabilnost, red i rukovodstvo koje će razgovarati i zajedno sa penzionerima rješavati probleme.

“Ne smijemo dozvoliti da nam se narod smije. Penzioneri se boje i neprijateljskih poziva ‘Srbi na Srbe'”, naglasio je Rakulj i ponovio da je jedini častan i pošten onaj poziv koji je javnosti u Republici Srpskoj uputio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Rakulj je dodao da je to jedino čega se penzioneri Republike Srpske mogu, hoće i žele držati u ovim “teškim vremenima”.

Podršku penzionerima, prisustvom na Izbornoj skupštini u Bijeljini, dao je i direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić.

On je rekao da je Udruženje penzionera Republike Srpske reprezentativno udruženje koje je ima status dobijen od Vlade Srpske i jedino uduženje sa kojim Fond u potpunosti sarađuje i gaji partnerske odnose.

“Putem Udruženja penzionera Srpske nastojimo da na sve moguće načine, zajedničkom saradnjom riješimo sve njihove probleme, a na koje, svakako, mi možemo da utičemo”, rekao je Milić novinarima.

On je dodao da se Fond PIO Srpske redovno odaziva na sve sjednice regionalnih udruženja penzionera.

“Ono na što mi, nažalost, ne možemo da utičemo, to je na visinu njihovih penzija, jer ona isključivo zavisi od radnog staža, vremena provedenog u osiguranju, visine plate, odnosno doprinosa koji su plaćeni. Na sve ostalo mi maksimalno nastojimo da utičemo u pogledu da servisiramo administrativne zabrane, pomažući time i faktički podižući standard penzionera, omogućavajući im da mogu da uzmu i robu na rate, te da koriste i druge usluge…”, rekao je Milić.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske kaže da je Vlada Srpske, sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu, jasna u tom pogledu.

“Izmjenom zakona i prelaskom Fonda PIO na trezorski način poslovanja jasno i glasno je rečeno da su penzioneri, populacija od 250.000 korisnika prava, prioritet nad prioritetima u isplati obaveza iz budžeta Republike”, istakao je Milić i dodao da su penzioneri to najbolje osjetili u prvih nekoliko mjeseci kada je uvedena dodatna stabilnost u isplati penzija.

Milić je istakao da je sigurno da sva dešavanja u Srpskoj dodatno utiču i unose određeni nemir među penzionersku populaciju, ali da on kao direktor Fonda PIO Srpske obećava da ne treba da se brinu.

“Nema potrebe da naši penzioneri brinu, Republika Srpska će ostati stabilna, njihove isplate penzija biće redovne, kao i do sada. Vlada Srpske će se truditi, ali u skladu sa definisanim tačkama koje omogućavaju razmišljanja i o određenim unapređenjima, odnosno eventualnim povećanjima penzija ukoliko se u potpunosti realizuju stend-baj aranžmani sa MMF-om i ukoliko se poboljša naplata doprinosa iz prethodnih godina”, rekao je Milić.

(Agencije)