Vijesti 07.10.2015.

Rakulj: Trećina penzionera nema od čega da živi

ČITANJE: 1 minuta
rade-rakulj
Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da trećina penzionera u Srpskoj, odnosno njih 20.000, nema od čega da živi i da zbog toga koriste socijalnu pomoć.

“Briga o tim ljudima je nedovoljna. Zbog toga apelujem da bude sagledano kako oni žive i na koji način im mogu biti poboljšani životni uslovi”, rekao je Rakulj u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On tvrdi da Republika Srpska najmanje izdvaja za penzije na prostoru bivše Jugoslavije i da nema kontrole primjene prava.

Rakulj smatra da je potrebno promijeniti sporazum o isplati penzija koji su potpisali Republika Srpska i Federacija BiH jer je štetan po penzionere u Srpskoj.

Govoreći o informaciji o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj u prošloj godini, Rakulj je ocijenio da liči na prethodne informacije koje su poslanici dobijali u prošlim skupštinskim sazivima.

“To nas duboko vrijeđa jer stručne službe nisu dovoljno zainteresovane da prava istina o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja bude prezentovana Narodnoj skupštini Republike Srpske. Informacija je u službi pravdanja najniže penzije na području regiona i najmanje brige društva za život penzionera”, dodao je Rakulj.

On je napomenuo da se ovom informacijom želi opravdati najmanje uzimanje od aktivno radnog stanovništva, kao i restriktivna politika.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj u prošloj godini.