Politika 08.05.2021.

Ramiz Salkić: Ja sam za BiH od 1990, od kada je Vojin Mijatović, a i češće je u Sarajevu od mene

ČITANJE: 2 minute

Mi smo uvijek zagovarali zajednički nastup na prostoru Republike Srpske svih probosanskih partija i SDP je redovno izbjegavao taj nastup pod floskulom da neće sa nacionalističkim strankama. Nikad nije bilo do SDA, uvijek je bilo do SDP-a.

Kazao je ovo Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva i Glavnog odbora SDA, nakon što su čelnici SDP-a BiH saopćili da su uputili poziv strankama kako bi zajedno formirali treći blok u Srpskoj, i to strankama koje “drže do teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, između ostalog je rekao da se, “ako SDA želi ući u ovo, mora odreći kadrova koji uzimaju mandat u Republici Srpskoj, a žive i rade u FBiH”, dok je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, naveo da će najveći izazov biti odnos SDA i SDP-a, te da mu “nije dobro” kada govori da će biti u koaliciji sa Ramizom Salkićem, ali “evo nastupit ćemo zajedno”.

Salkić je, osvrćući se na ove izjave, istakao da se, kada je u pitanju Mijatović, nema šta komentirati imajući u vidu da Mijatović ima stotinu i nešto glasova te je jasna njegova pozicija u političkom životu.

– Kada bude osvojio mandat i značajan broj glasova, onda će biti relevantan politički faktor – dodao je Salkić.

Kazao je da Mijatović više vremena provodi u Sarajevu nego on, te da mu se čini da je malo pomiješao teritorije, jer bi trebao animirati glasačko tijelo u Banjoj Luci i Srpskoj, a bavi se političkom scenom u Sarajevu.

Salkić je istakao i da građani na izborima biraju svoje predstavnike i tu se završava priča.

– Lična karta je mjerodavna za ono gdje se kandidujete i za šta. Nije Vojin Mijatović taj koji određuje. Vojin Mijatović mi ne može držati predavanje. Ja sam za Bosnu i Hercegovinu od 1990, ne znam od kada je on. Ramiz Salkić ima povjerenje građana od 2002. godine – poručio je Salkić.

Naglasio je da se takvim komentarima, kakve je izrekao Mijatović, pokazuje da su neiskreni u priči o zajedničkom nastupu, piše Faktor.ba.

(A.M.)