Vijesti 09.04.2016.

Rampa čuvar pješaka i Banj brda

ČITANJE: 2 minute
rampa banj brdo
Rampa je čuvar pješaka i Banj brda od svih koji su svojevremeno jurcali automobila po ovoj prirodnoj oazi. Međutim, i iz ekoloških razloga rampa mora ostati gdje i jeste! To zaslužuju svi ljubitelji prirode i banjalučkog izletišta.

Stav je to nevladinih organizacija “Rekreativna zona Banjaluka” i Centra za životnu sredinu. I one su digle glas za zaštitu poznatog izletišta poslije najave gradonačelnika Slobodana Gavranovića da će ukloniti rampu na putu za Banj brdo.

– Rampa je i te kako bitna za taj dio grada. Ona je, prije svega, fizička kontrola tog područja, a uz to sprečava ljude da svjesno krše saobraćajne propise i umanjuje mogućnost neodgovornih pojedinaca da devastiraju taj prostor. Mislim da su upravo ovi problemi i doveli do nekadašnje odluke o postavljanju rampe – rekao je član i jedan od pokretača inicijative građana “Rekreativna zona Banjaluka” Goran Pivašević.

Dodao je da oni nisu protiv toga da se puštaju vozila sa osobama sa invaliditetom, starijim i bolesnim ljudima, kao i vozilo organizovanog prevoza i ostalih koji su bili već propisani saobraćajnom regulacijom.

– Ako rampa bude uklonjena, tim postupkom će biti “prebačena loptica” sa grada na saobraćajnu policiju – istakao je Pivašević.

On je prokomentarisao da je razlog zbog koje se rampa uklanja nelogičan.

– Gradonačelnik je, bar kako su mediji prenijeli, naveo da se na godišnjem nivou za rampu izdvaja 200.000 KM. Rampu kontrolišu četiri radnika i kada se to podijeli, ispada da svaki od radnika mjesečno prima platu oko 4.166 KM, što baš i nije realno stanje – rekao je Pivašević.

Centar za životnu sredinu smatra da rampa neće biti uklonjena.

– Rampa koja je postavljena naredbom gradonačelnika iz 2006. godine opravdana je i veoma potrebna. Čuvarska služba takođe je potrebna, jer vodi računa o opremi, kao i o ponašanju pojedinaca. Ona će ostati, jer to želi veliki broj građana, a potreba je veća nego ikada – rekao je koordinator programa “Transport” u Centru za životnu sredinu Tihomir Dakić.

Dodao je da trenutno samo prate situaciju, jer je izjava gradonačelnika Slobodana Gavranovića samo “njegova želja koja nije zasnovana na kvalitetnoj analizi stanja”.

– Da je analizirano, ne bi mu padalo na pamet da zbog potrebe pojedinaca zanemari želje, potrebe i navike desetine hiljada građana – kazao je Dakić.

Što se tiče protesta, istakao je da postoji kritična masa ljudi i da je to sasvim dovoljno.

Odbornik Socijalističke partije u Skupštini grada Mira Galić rekla je da je teško dati odgovor da li treba pustiti vozila na Banj brdo.

– Mora se pronaći rješenje za one koji hoće u miru i bezbjedno pješke da odu na Banj brdo – rekla je Galićeva.

(Glas Srpske)