Vijesti 08.04.2016.

Rampa mora na Banj brdu ostati ili protesti građana

ČITANJE: 3 minute
rampa banj brdo
Rampa na putu prema Banj brdu ne smije biti uklonjena, jer će tim biti ugrožena bezbjednost pješaka, od kojih je najviše djece. Ukoliko dođe do njenog uklanjanja, najavljeni su protesti građana!

Razlog za to je što ljubitelji prirode kažu da je Banj Brdo raj za oči, tijelo i dušu i ne žele da automobili ugroze sve one koji uživaju šetajući po njemu.

Odluku za uklanjanje rampe nedavno je donio gradonačelnik Slobodan Gavranović, jer smatra da ne postoji razlog zbog kojeg bi ona trebalo tu da stoji.

Stav šefa odborničkog kluba Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je u gradu na vlasti zajedno sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijalističkom partijom (SP), Borana Bosančića je da je rampa jedino rješenje za Banj brdo.

– Ukoliko rampa bude uklonjena i vozači uzmu pješčaku zonu pod “svoje”, doći će do velikog protesta građana – rekao je Bosančić i dodao da će biti među prvima koji će izaći na protest.

Slično mišljenje imaju, istakao je Bosančić, i njegove koalicione kolege, samo što ne žele to javno iznijeti zbog ličnih interesa.

Da automobilima nije mjesto na Banj brdu slaže se i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Zoran Talić.

– Rampa treba i mora ostati. Automobilima nije mjesto u pješačkoj i rekreativnoj zoni iz mnogo razloga. Ljudi idu na Banj brdo da bi uživali u prirodi, a ne da strepe hoće li ih udariti auto – jasan je Talić.

Ističe da je neophodno uraditi kompletnu analizu terena, jer je, između ostalog, pod znakom pitanja i prateća dokumentacija saobraćajnice koja vodi ka spomeniku.

– Na pojedinim trasama širina saobraćajnice je 3,60, a na nekim 4,10 metara. Tu nema šanse da se mimoiđu dva vozila. Ne treba ići na štetu pješaka, pogotovo djece – rekao je Talić.

On je dodao je Gradski odbor PDP-a zauzeo jasan stav i formirao Komisiju za pravna pitanja, zatim za saobraćaj i saradnju sa nevladinim sektorom, koje će se pozabaviti tim pitanjima.

– Još prije četiri godine uputili smo dopis Gradskoj upravi da postoji interesovanje jednog švajcarskog grada da donira polovnu žičaru, koja bi bila postavljena na Banj brdo. Odgovor iz Gradske uprave još nismo dobili, zbog čega sad imamo problem – istakao je Talić.

Prema njegovim riječima, jedno od rješenja su i električni vozići koji bi usput razvili i turističku ponudu grada. S druge strane, ovi vozići bi olakšali odlazak na Banj brdo i stanovnicima koji nisu u mogućnosti da pješače.

– Najveći problem u cijeloj priči je to što nekom pojedincu iz njegovih ličnih interesa ne odgovara da ovaj problem bude riješen na zadovoljstvo svih stanovnika – istakao je Talić.

Plaketa grada za građansku inicijativu

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Zoran Talić uputio je Skupštini grada, odnosno Komisiji za nagrade i priznanja, prijedlog da Plaketa grada bude dodijeljena građanskoj inicijativi “Rekreativna zona Banjaluke”. Razlog za to je što se oni nesebično zalažu da Banj brdo i dalje ostane rekreativna zona u pravom smislu te riječi.

(Glas Srpske)

Oznake: Zoran Talić