Vijesti 05.01.2016.

Rampa za uvoz auta starijih od 12 godina!

ČITANJE: 2 minute
auta
Ukoliko u ovom mjesecu Savjet ministara BiH dobije novog ministra transporta i komunikacija, kako je najavljeno, već početkom februara na snagu bi mogla da stupi odluka kojom će se u BiH moći uvesti samo vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard.

To praktično znači da najvjerovatnije već od sljedećeg mjeseca u BiH neće biti moguće uvesti vozilo starije od 12 godina s obzirom na to da su prvi automobili sa Euro 4 standardom proizvedeni u 2004. godini.

Njihov broj je veoma mali, a veća proizvodnja ovih automobila započela je tek 2005. godine i već s 1. januarom 2006. godine u zemljama Evropske unije nije bilo moguće prvi put registrovati automobil ukoliko nije bio po standardima Euro 4.

– Odluka je već spremna i samo se čeka novi ministar transporta i komunikacija BiH da je potpiše kako bi stupila na snagu. Potrebna dokumentacija je urađena još ranije, ali o tome nije bilo odlučivano- rekli su nam juče u Ministarstvu transporta i komunikacija.

Inače, ova odluka trebalo je da stupi na snagu još 1. aprila prošle godine, međutim taj rok je prolongiran i priča o obaveznom Euro 4 standardu prilikom uvoza automobila u BiH ponovo je aktuelizovana tek nakon alarmantnog zagađenja vazduha u pojedinim gradovima BiH.

Inicijativu za uvođenje Euro 4 standarda pokrenulo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Savjet ministara BiH tu inicijativu je prihvatio na posljednjoj sjednici održanoj 30. decembra prošle godine.

– Inicijativom se traži hitno uvođenje ograničenja uvoza korištenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 4 norme izduvnih gasova, uvođenje obaveznog eko-testa prilikom tehničkog pregleda i niz drugih mjera s ciljem smanjenja zagađenja okoline- rekli su u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

BiH prvobitno je donijela odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, a nakon pritisaka iz Evropske unije ta “diskriminatorska” odluka je ukinuta i nju je 2010. godine zamijenila odluka koja govori o tome da je minimalan standard za uvoz automobila u BiH Euro 3.

Prema raspoloživim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno 59.939 putničkih motornih vozila, a više od 90 odsto njih su polovnjaci. Ukupna vrijednost vozila koja su uvezena u BiH u prvih osam mjeseci 2015. godine iznosila je 469 miliona maraka, a kada su u pitanju vrste vozila, najviše smo uvozili folksvagen, opel, reno, sitroen i ford.

(Nezavisne novine)