Svijet 16.12.2022.

RANJEN ŠEF POLJSKE POLICIJE: Poklon koji je primio u Ukrajini iznenada eksplodirao

ČITANJE: 1 minuta

General-inspektor poljske policije Jaroslaw Szymczyk završio je u bolnici u srijedu nakon što je poklon koji je primio u Ukrajini iznenada eksplodirao, navodi se u saopštenju vlade. CNN prenosi da su na sreću povrede lakšeg karaktera.

“Juče u 7.50 sati dogodila se eksplozija u prostoriji pored kancelarije šefa policije”, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske.

“Tokom radne posjete šefa policije Ukrajini od 11. do 12. decembra ove godine, gdje se sastao sa šefovima ukrajinske policije i službe za vanredne situacije, primio je nekoliko poklona, od kojih je jedan eksplodirao”, dodaje se.

U saopštenju se navodi da je poklon došao od jednog od šefova ukrajinskih službi. Poljska je zatražila od te zemlje da pojasni šta se dogodilo i slučaj je “odmah otvoren” sa tužilaštvom i odgovarajućim službama, navodi se u saopštenju.

Szymczyk je hospitalizovan radi opservacije. Lakše povrede zadobio je i član osoblja iz Glavnog štaba policije, ali mu nije bila potrebna hospitalizacija, navodi se u saopštenju.

Incident je uslijedio nakon niza sumnjivih paketa poslanih ukrajinskim ambasadama širom Evrope, što je natjeralo Kijev da stavi sve svoja diplomatska predstavništva pod pojačanu zaštitu.

Ukrajinske ambasade u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, kao i generalni konzulati u Napulju i Krakovu, primili su sumnjive pakete, rekao je Oleh Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

(N.S)