Biznis 25.01.2016.

Ranka Mišić najavila povratak sindikata za pregovarački sto

ČITANJE: 2 minute
ranka misic
Savez sindikata Republike Srpske mijenja taktiku i uskoro se vraća za pregovarački sto.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata, pozvala je Vladu i poslodavce na pregovore oko opšteg kolektivnog ugovora.

Kaže da je sve u skladu sa članom novog zakona o radu koji predviđa da se kolektivni ugovori ponovo usaglase kako bi zakon mogao da se primjenjuje. Iako se od protesta nije oglašavala, smatra da povratkom za pregovarački sto Sindikat nije napravio zaokret.

-Ne možemo to tako reći. To se tiče zakona; mi smo imali naše stavove i o tome smo razgovarali i sa vladom i sa poslodavcima i ni jedan od naših zahtjeva nije uvažen. Ništa posebno ne očekujemo ni u pregovorima oko kolektivnih ugovora. Ne mislimo da će to ići lako i da će biti isključeni štrajokovi i protesti. Apsolutno to ne mislimo; mi smo spremni za sve varijante- rekla je Mišićeva.

U Sindikatu kažu da nisu odustali od započete borbe. I dalje traže ocjenu ustavnosti postupka donošenja, kao i pojedinih članova zakona. U Konfederaciji sindikata već su se pomirili sa novim zakonom, pa se spremaju da sa Vladom zaključe opšti kolektivni ugovor.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata, pozdravlja odluku Saveza sindikata da ponovo pregovaraju. Ranki Mišić poručuje da više nema ekskluzivitet da sama predstavlja sve radnike. Za pregovaračkim stolom sa Vladom i poslodavcima, prema novom zakonu, imaju ista prava.

-Ako je cilj samo ko će pregovarati, a ne kakva ćemo rješenja i prava randika imati, onda mislim da je to nečiji lični animozitet. Nekoga ko kaže – eto, bez mene ne možete, ništa nije tačno- rekao je Belenzada.

Već je jasno da dva sindikata neće moći da se dogovore ni ko predstavlja radnika, ali ni oko brojnih drugih pitanja. Mišićeva je Vladi upitila zahtjev za utvrđivanje najniže plate i smatra da bi ona trebalo da iznosi oko pola prosječne ili nešto više od 410 maraka.

Belenzada tvrdi da će predložiti da se najniža plata pravi na bazi bruto duštvenog proizvoda i troškova života.

(ATV)