Biznis 27.06.2016.

Rankica Marelj: Adaptirani SSP neprihvatljiv

ČITANJE: 1 minuta

Sastanku u Palati predsjednika RS Milorada Dodika, čija je tema bila adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prisustvovala je i Rankica Marelj, predsjednica Uprave najvećeg prerađivača mlijeka u Republici Srpskoj i BiH “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice, koji posluje u sastavu kompanije “Imlek” iz Beograda.

“Adaptirani SSP neprihvatljiv je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske, ali i BiH jer zemljama iz Evropske unije omogućuje uvoz robe u BiH bez carine, odnosno da prilikom uvoza plaćaju samo carinsko evidentiranje, koje je jedan odsto. S druge strane ne bi postojao reciprocitet, što je preduslov za kompletno uništenje poljoprivredne i poljoprivredno-prerađivačke industrije u Republici Srpskoj i BiH”, smatra Mareljeva.

Prema podacima kojima raspolaže “Mlijekoprodukt”, u prvih pet mjeseci ove godine, preračunato u mlijeko, uvezeno je 10,80 miliona litara mlijeka i proizvoda od mlijeka, dok je izvezeno 5,03 miliona litara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozem 46,5%.

“Ako bi adaptirani SSP bio prihvaćen, ovaj odnos bi bio još negativniji za Republiku Srpsku i BiH”, rekla je Mareljeva te zahvalila predsjedniku Dodiku na nastojanju da spasi domaću poljoprivredu i poljoprivredno-prerađivačku industriju.

Mareljeva je uputila i apel članu Predsjedništva BiH iz RS Mladenu Ivaniću da od predstavnika Evropske unije zatraži nove pregovore kako bi dogovorili povoljnije uslove za domaće proizvođače i prerađivače.

(Nezavisne)