Magazin 16.05.2016.

Rasel Krou: Nisam kročio u školu glume

ČITANJE: 1 minuta
rasel
Novozelandski glumac Rasel Krou kritikovao je u Kanu glumačku tehniku “sistem Stanislavskog”, koju, kako je rekao, ne poznaje niti želi da upozna i istakao da ima svoj sistem glume.

“Biti glmac nije toliko komplikovano, samo treba raditi na svoj način”, rekao je Krou poslije projekcije filma “The Nice Guys” u kojem tumači glavnu ulogu i koji je prikazan van takmičarskog dijela festivala.

Radnja te komedije, koju je režirao Šejn Blek, odvija se u Los Anđelesu 70-tih godina prošlog vijeka, a Krou glumi nemilosrdnog utjerivača dugova.

“Naučite svoj tekst i ne lupetajte”, citirao je Krou legendarnog holivudskog glumca Spensera Trejsija.

Na pitanje da li koristi čuveni “sistem” ruskog reditelja i teoretičara Konstantina Stanislavskog, Krou je odgovorio da ima sopstveni metod glume i da nikada nije kročio u glumačku školu.

“Sistem Stanislavskog” fokusira se na razvoj realnih karaktera na sceni, a glumci iz sopstvenog stvarnog iskustva crpe emociju koju treba da odglume kako bi što uvjerljivije odigrali svoju ulogu. Taj metod razvila je i glumačka škola Aktors studio (Actors Studio) u Njujorku, koju je vodio američki glumac i reditelj Li Štrasberg, a među glumcima koji koriste “sistem Stanislavskog” su Al Paćino, Džek Nikolson i Džoni Dep, a ranije Marlon Brando i Džejms Din.

Krou je rekao da se glumom bavi od šeste godine i da glumci vremenom napreduju i sve lakše ulaze u suštinu lika kojeg igraju.

(Agencije)