Vijesti 21.06.2016.

Rasipništvo: Banjaluka sija kao Las Vegas

ČITANJE: 3 minute

 Javni objekti u Banjaluci troše tri puta više energije od evropskog prosjeka, a lijek za ovaj problem nadležni vide u novom zapošljavanju!?

Dok građani vode računa o svakom kilovatu, u objektima Gradske uprave, javnim preduzećima, školama, kulturnim ustanovama i sportskim objektima – sija kao u Las Vegasu.

Banjaluka godišnje štedi samo sat vremena – kada ugasi svjetla tokom akcije “Sat za planetu Zemlju”. Ostalim danima, “zaboravljena” svjetla ostaju i preko noći, a grijalice i klima uređaji rade i u prostorijama koje imaju centralno grijanje.

Podaci o trostruko većoj potrošnji od evropskog prosjeka i izuzetno niskoj energetskoj efikasnosti javnih objekata u Banjaluci, te zabrinjavajućem zagađenju okoline, navedeni su u Akcionom planu energetske efikasnosti koji će u četvrtak razmatrati Skupština grada.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rasipničko ponašanje u gradskim institucijama upoređuje sa prosječnim domaćinstvom u kojem se gleda na svaku marku, pa se često pere i kuha samo noću, kada je struja jeftinija.

– Činovnici su neodgovorni, jer znaju da će sve što potroše neko drugi platiti. Kada bi ih poslodavac za rasipanje kažnjavao novčano, kao što je slučaj u Njemačkoj, ne bi bilo tako – kaže Petrović.

Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu smatra da su i za rasipništvo i za katastrofalnu energetsku situaciju odgovorni rukovodioci.

– Višedecenijski loš menadžment je veći problem od izgovora koji najčešće čujemo: da za unapređenje energetske efikasnosti nema novca – kaže Kalaba.

Da manjak para nije uvijek najveći problem, dodaje Kalaba, svjedoči i primjer Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje. Centar za životnu sredinu je bivšoj direktorki vrtića Nataši Radulović nudio da im obezbjede donaciju za ugradnju solarnih kolektora koji bi grijali vodu u vrtićima, a kasnije bi im omogućili i “utopljavanje objekata”.

– Odgovorili su da nemaju vremena za novi projekat, iako bismo mi realizovali većinu aktivnosti – kaže Kalaba.

Za rasipanje struje, toplotne energije i drugih resursa, nadležni u Gradskoj upravi smislili su solomonsko rješenje: planiraju da angažuju “energetske menadžere”. Njihov posao bi, kako se navodi u Akcionom planu, bila “primjena niza kontrola i praćenje rutine, i jednostavne i sofisticirane, upravljanje potrošnjom energije strogo u skladu sa potražnjom i izbjegavanje nepotrebnog korišćenja”.

U Pokretu potrošača kažu da je to čista glupost, jer znači da će Grad na budžetske jasle natovariti dodatne službenike čiji će posao biti da idu za kolegama i gase svjetla i grijalice.

Prospemo 34,4 miliona litara vode

Osim energije, u Banjaluci se bjesomučno rasipa i voda.

Prema podacima “Vodovoda” svako od nas troši u prosjeku 430 litara vode dnevno, što, pomnoženo sa brojem stanovnika, daje cifru od impresivnih 86 miliona litara dnevno.

U ovu brojku uračunato je i 40 odsto gubitaka na mreži, što u litrima iznosi 34,4 miliona.

(Blic)