Politika 27.05.2022.

RASPAD Šešelj posvađao članove CIK-a

ČITANJE: 2 minute

Sjednica Centralne izborne komisije BiH prekinuta je na kratko zbog “svađe” članova Centralne izborne komisije.

Naime, Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, mimo znanja ostalih članova CIK, na sjednici je predložio da se za učešće na izborima ne ovjeri Srpska radikalna stranka dr Vosijalv Šešelj pod tim imenom.

– Predložio bih CIK-u da ovu stranku obavijesti da korigira naziv u svom imenu tako što će u izborne svrhe neovisno od toga kako je sud riješio ovaj dio naziva dr Vojsilav Šešelj izostaviti – rekao je Arnautović.

Objašnjavajući ovaj prijedlog, Arnautović je iznio niz političkih stavova, pozivajući se na izmjene Krivičnog zakona BiH koji je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

On je naveo da je dr Vojsilav Šešelj “presuđeni ratni zločinac”, navodeći da se ta stranka zalaže za veliku Srbiju, da ta stranka baštini borbu za ujedinjenje svih srpskih zemalja, a to znači “borba za propagiranje velikosprske idelogije”.

Nakon ovih Arnautovićevih riječi reagovali su Vanja Bjelica Prutina i Vlado Rogić, članovi Centralne izborne komisije BiH, koji su nakon kraće prepirke zatražili pauzu.

– Bilo bi korektno da ste pitanje iznijeli na kolegijumu. Nemam ništa protiv vašeg mišljenja, ali kao član CIK treba da znamo o ćemu će se raspravljati na sjednici, a ne kad se upale kamere – rekla je Prutina.

I Vlado Rogić rekao je da se radi o krupnom pitanju i da Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj ima odbornike te da je način na koji Arnautović vodi sjednicu iznenađujući.

– Nije vam to korektno. Ovo su politička pitanja i ne slažem se s uvođenjem političkih pitanja za ovaj sto. Vidite da nije dobar način da uopšte krenemo u izborni proces. Ako ćemo ovako dalje raditi, neće nam pomoći sve pare ovog svijeta da provedemo izbore – rekao je Rogić.

Uprkos protivljenju većine članova, Arnautović je insistirao da se o njegovom prijedlogu glasa, međutim ni samim članovima CIK nije bilo jasno kako i na koji način, a nakon svega uslijedila je pauza.

(A. S.)