Vijesti 09.01.2022.

RASPISAN KONKURS: Gradonačelnik najavio centralno spomen-obilježje u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka raspisao je Međunarodni opšti konkurs za izradu idejnog rješenja za Centralno gradsko spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, koje će Banja Luka dobiti nakon skoro tri decenije.

Konkurs je simbolično objavljen 9. januara na 30. rođendan Republike Srpske, što je prvi korak ka tome da se prostor poznatog „Kraševog parkinga“ – Trg srpskih junaka, u srcu našeg grada, preuredi i postane velelepni trg posvećen našim herojima, saopštila je Gradska uprava.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, gradsko centralno spomen-obilježje biće javni simbol na kojem će građani moći odati počast, razmišljati i učiti o hrabrosti i žrtvi poginulih i nestalih boraca , zahvaljujući kojima danas naša Republika i grad uživaju u svojoj slobodi i ravnopravnosti.

On je pozvao sve zainteresovane da učestvuju na ovom konkursu kako bi Banja Luka kroz dizajn memorijala dobila bezvremenski spomenik koji će odati počast poginulim i nestalim borcima.

– Očuvanje istorije, njena promocija, dalje obrazovanje građana i posjetilaca, te njegovanje pripadnosti i zahvalnosti pokretačka su načela Grada Banje Luke za stvaranjem savremenog javnog prostora u kojem će se naći ovaj projekat od nacionalnog značaja – zaključio je gradonačelnik.

Kako su istakli u Odjeljenju za prostorno uređenje, u želji da se dobije kvalitetno vajarsko-arhitektonsko multifunkcionalno rješenje spomen-obilježja integrisano u savremeni javni prostor Trga srpskih junaka, kao simbol ponosa, trijumfa, slobode, života i zahvalnosti poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, Grad Banja Luka je raspisao Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog rješenja, s ciljem da se kroz valorizaciju više pristiglih prijedloga pronađe najkvalitetnije i najbolje rješenje, koje će biti osnov za realizaciju ovog projekta koji Banja Luka čeka skoro tri decenije, zaključuje se u saopštenju Gradske uprave.

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 11.aprila 2022. godine, a detalje konkursa, način prijave i kompletnu dokumentaciju preuzmite u nastavku:

Konkurs

(SB)