Vijesti 05.05.2022.

Raspisan konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

ČITANJE: 1 minuta

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH raspisao je konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, potvrdio je Srni predsjednik VSTS-a BiH Halil Lagumdžija.

– Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja i kandidati su dužni da prijave podnesu do 19. maja – rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje puno prijava za ovu poziciju Lagumdžija je rekao da ne može predviđati i prognozirati koliko će se kandidata prijaviti.

On je napomenuo da je otvoren konkurs za mnogo pozicija u pravosudnim institucijama u BiH, a da je za pravosudne institucije na nivou BiH konkurs otvoren za tri pozicije.

Osim konkursa za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, raspisan je konkurs i za jednog sudiju Suda BiH koji će raditi na krivičnom referatu i jednog dodatnog sudiju Suda BiH.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić na ovu poziciju imenovan je 20. oktobra prošle godine nakon što je sa pozicije glavnog tužioca smijenjena Gordana Tadić.

VSTS BiH raspisao je, osim za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH i druga upražnjena mjesta za pozicije u pravosuđu u BiH, i konkurs i za predsjednika Vrhovnog suda Republike Srpske.

(Srna)