Vijesti 23.03.2018.

Raspisan konkurs za novog direktora UKC RS

ČITANJE: 3 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić raspisao je konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Na konkurs se zasad, kako saznaje Capital, nisu prijavili ni trenutni vršilac dužnosti direktora Vlado Đajić, ali ni njegov zamjenik Nenad Stevandić.

Vremena za prijavu ima, kaže Đajić. Narednih dana odlučiće da li će se prijaviti kako bi eventualno ostao na čelu najveće zdravstvene ustanove.

„Ostalo je još desetak dana. Još se nisam prijavio“, kazao je kratko za Capital.

Dok on još važe hoće li nastaviti da se bori sa milionskim dugovanjima najveće zdravstvene ustanove u RS, Stevandić direktorsku fotelju, tvrdi, ne mjerka.

„Nisam se prijavio i neću se prijaviti na konkurs za direktora UKC“, naglasio je.

Stevandića, koji je na čelu strane Ujedinjena Srpske, ograničavaju i posebni uslovi konkursa u kojima stoji da „kandidat ne može biti osoba koja je na funkciji u političkoj stranci“.

Prema posebnim uslovima konkursa, na mjesto direktora u naredne četiri godine sješće ljekar specijalista, koji je najmanje pet godina bio direktor jedinica unutar bolničkog sektora.

Ipak, ako je suditi po pravilima, moraće da dokaže rezultate svog rada, odnosno uspjeh na ranijim poslovima.

Đajić je za vršioca dužnosti direktora UKC RS postavljen krajem marta prošle godine, kada je Vlada RS donijela odluku o smjeni Mirka Stanetića.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je tada da je smjena uslijedila zbog negativnih rezultata poslovanja. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je Stanetić na čelu UKC bio tri godine i u tom periodu nije uspio da iznađe način da se obaveze Kliničkog centra bar zaustave, zbog čega je data prilika drugom direktoru.

Dugovanja prema dobavljačima i Poreskoj upravi blizu 100 miliona KM

Dugovanja UKC RS prema dobavljačima i Poreskoj upravi RS krajem januara, kako je CAPITAL, pisao, dostigla su enormnu cifru od 97,1 milion KM. Kredit od 51 milion KM, koji je nedavno odobren, samo će djelimično ublažiti finansijsku stanje.

Iako su u UKC RS istakli da obaveze za poreze i doprinose izmiruju redovno od marta prošle godine, na naplatu su došla milionska dugovanja iz prethodnih godina.

Nereprogramirane poreske obaveze zaključno sa 23. januarom ove godine iznosile su oko 42,6 miliona KM, dok su dospjele obaveze po reprogramu iz 2015. godine 8,26 miliona KM. Dobavljači, pak, potražuju svojih 46,2 miliona KM.

Trenutno, na sajtu Poreske uprave RS od 1. februara stoji podatak da UKC RS duguje 48,9 miliona KM.

Vlada garancijom potencijalno zadužuje RS

Refinansiranje dugovanja UKC RS sa 51 milionom KM kreditiraće „UniCredit bank“ i „Komercijalna banka“ Banjaluka. Odluka o ponuđaču donesena je 19. decembra prošle godine, a ovo je ujedno bila i jedina pristigla na tender raspisan 28. septembra prošle godine.

Za realizaciju ugovora UKC mora obezbijediti garanciju RS, a sada je na potezu Vlada RS.

„Još nemamo odluku o garanciji Vlade i novac od kredita još nemamo. Kada nam bude na računu, trudićemo se da pokrijemo bar dio dugovanja prema bankama i dobavljačima“, kazao je Đajić danas za CAPITAL.

Odluka UKC o prihvatanju ponude za  kreditiranje donesena je samo šest dana nakon što je upravo Vlada RS, inicirajući izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, preuzela nadležnost od Narodne skupštine RS za izdavanje garancija u ime Republike Srpske. Poslanici su na ovo pristali 13. decembra prošle godine.

(Capital.ba)