Raspisan međunarodni konkurs za budući most u Docu

Grad Banja Luka raspisao je danas međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac u Banjoj Luci. Osim što će put od Starčevice i Obilićeva do centra grada skratiti na par minuta vožnje, budući most u Docu bi, i po izgledu, trebalo da bude jedan od najreprezentativnijih objekata gradske infrastrukture.

Kako je navedeno, cilj konkursa je da se kroz ocjenu više pristiglih idejnih rješenja iznađe najkvalitetnije rješenje budućeg mosta, uključujući i neposredno urbanističko okruženje. Očekuje se da bi konkurs, zbog atraktivnosti projekta, mogao privući veliku pažnju domaćih i inostranih arhitekata.

Namjera gradske administracije je da most uz funkcionalnu vrijednost u povezivanju dvije obale Vrbasa, ima i visoku estetsku vrijednost.

Kako bi se dobilo što više kreativnih i kvalitetnih rješenja za ovaj budući simbol grada, odlučeno je da konkurs bude međunarodnog karaktera tako da mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju stručne i ostale uslove definisane konkursom bez obzira na teritorijalnu pripadnost.

Konkurs za novi most u Docu biće otvoren do 30. septembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 20.000 evra.

Sve pristigle radove ocijeniće konkursna komisija u čijem je sastavu, uz domaće stručnjake, i eminentni slovenački arhitekta i profesor arhitekture Peter Gabrijelčič, tvorac mosta na Adi u Beogradu.

Prema okvirnim planovima, izgradnja mosta na Docu mogla bi početi na jesen iduće godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi, od izbora idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, rješenja imovinsko-pravnih pitanja pa sve do finansiranja i izbora izvođača radova.

Prema propozicijama, učesnik konkursa predaje konkursni rad na link www.banjaluka.rs.ba/konkurs-most-dolac (en.banjaluka.rs.ba/ bridge-design-competition-banjaluka2024), a koji ne smije biti veći od 30MB.

Uz digitalnu predaju konkursnog rada, učesnik je obavezan poštom poslati zapečaćenu kovertu koja nosi naznaku „AUTOR“, koja je na poleđini označena izabranom šifrom rada. Koverta se šalje na adresu Grada Banja Luka, Gradska uprava, Odjeljenje za prostorno uređenje, Trg srpskih vladara 1, 78 000 Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina sa naznakom ,,NE OTVARATI – JN 03-404-313/19, Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac u Banjoj Luci“.

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju