Vijesti 07.05.2019.

Raspisan poziv za izbor članova stručnih timova za reformu obrazovanja

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je javni poziv za izbor članova stručnih timova za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, koji će se baviti revizijom i razvojem nastavnih planova i programa, uključujući i modernizaciju izvođenja nastavnog procesa i nastavnih sadržaja koji su postavljeni u programu.

Tim povodom ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pozvala je stručnu javnost da se odazove na javni poziv, koji je otvoren do 27. maja ove godine.

“Poziv je upućen svim stručnim ljudima u samom nastavnom procesu, kao i stručnjacima u oblasti visokog obrazovanja. Reforma obrazovanja je veliki posao u koji treba da budu uključeni svi oni koji mogu dati svoj doprinos unapređenju i razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva.

Ona je izrazila očekivanja da će na javni poziv Ministarstva prosvjete i kulture pristići veliki broj prijava za sve nivoe obrazovanja.

“Ulazimo paralelno u sve reformske procese i na taj način želimo da otvorimo vrata novim iskoracima u procesu obrazovanja. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo značajno unaprijediti sistem obrazovanja u Republici Srpskoj”, istakla je Trivićeva.

Predviđeno je da se za stručni tim za predškolsko vaspitanje i obrazovanje bira jedan član iz reda univerzitetskog nastavnog osoblja iz oblasti pedagoških i psiholoških nauka, a dva člana iz reda vaspitača ili stručnih saradnika koji su radno iskustvo stekli u predškolskoj ustanovi.

Timovi za osnovno vaspitanje i obrazovanje i srednje obrazovanje i vaspitanje za opšte predmete biće formirani tako što će se po jedan član birati iz reda univerzitetskog nastavnog osoblja za svaki stručni tim za određeni nastavni predmet za koji se kandidat prijavljuje i po dva člana iz reda nastavnog osoblja ili stručnih saradnika koji su radno iskustvo stekli u osnovnoj ili srednjoj školi, za oba nivoa obrazovanja i to za nastavne predmete: Moja okolina; Govor, izražavanje, stvaranje; Ritmika, sport, muzika; Srpski jezik; Matematika; Priroda i društvo; Engleski jezik; Njemački jezik; Francuski jezik; Ruski jezik; Italijanski jezik; Demokratija i ljudska prava; Osnovi informatike; Istorija; Geografija; Biologija; Tehničko obrazovanje; Fizika; Hemija; Likovna kultura; Muzička kultura i Fizičko vaspitanje.

Timovi za srednje obrazovanje i vaspitanje za stručne predmete formiraće se tako što se za svaku struku imenuje stručni tim koji čine po jedan član iz reda univerzitetskog nastavnog osoblja za svaku struku za koju se kandidat prijavljuje i po jedan član iz reda nastavnog osoblja koji su radno iskustvo stekli u srednjoj školi.

Prilikom izbora kandidata prijavljenih na Javni poziv za izbor članova stručnih timova za reformu obrazovanja bodovaće se radno iskustvo, obrazovanje, stručna djelatnost, učešće u nacionalnim ili međunarodnim stručnim projektima, objavljene publikacije, naučni i stručni radovi, nagrade i priznanja itd.

Javni poziv dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

(Nezavisne)