Politika 02.05.2019.

RASPORED: Dodik i Džaferović kod Erdogana, prvo odvojeno, a onda i zajedno

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedništvo BiH, u sastavu bez trećeg člana Željka Komšića, danas će boraviti u službenoj posjeti Republici Turskoj gdje će se u Ankari sastati sa liderom ove zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Zbog zdravstvenih problema Željko Komšić nije bio u mogućnosti krenuti na put ka Ankari, ali je poslao svog izaslanika skupa sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članom te institucije Šefikom Džaferovićem.

Dodik i Džaferović će posjetu započeti u Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, što je tradicionalna posjeta stranih delegacija po dolasku u Ankaru. Nakon toga su planirani odvojeni susreti Erdogana sa Dodikom i Džaferovićem, a zatim zajednički sastanak turske i bosanskohercegovačke delegacije.

U poslijepodnevnim satima planirana je zajednička konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno o čemu su političari razgovarali te na čemu će države zajednički raditi u narednom periodu, te koja su to pitanja oko kojih se trebaju tražiti rješenja.

Na sastancima će biti preispitani bilateralni odnosi Turske i BiH, a bit će govora o razvoju saradnje u raznim sektorima te koracima koje je potrebno poduzeti s ciljem napretka. Na sastancima će se, zasigurno, razgovarati i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima. Planirano je da BiH sa Turskom sutra potpiše važan sporazum o slobodnoj trgovini.

U večernjim satima planirana je i zajednička večera delegacija domaćina i BiH čime se završava službena posjeta Predsjedništva BiH u Turskoj.

(Klix)