Rasprava u NS RS o mjerama tokom vanrednog stanja: Radili smo odgovorno

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je u Narodnoj skupštini da je život čovjeka tokom epidemije virusa korona bio neprikosnoven, te da su sve mjere republičkih organa donošene u tom pravcu.

Kasipović je rekao da ne idealizuje donošenje mjera tokom vanrednog stanja i razumije opozicione kritike.

“Ali, ovo je bilo prvo iskustvo Srpske na ovaj način. Nije to bila situacija u kojoj se lako snalazi. Neki su umrli, neki su oboljeli, porodice trpe i mi saosjećamo s njima. Šta bismo da je broj preminulih bio mnogo veći? Ne spadam u one koji će reći da su mjerama sva pitanja riješena, ali radili smo uvijek odgovorno i da zaštitimo živote ljudi”, rekao je Kasipović.

On je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom naveo da je Republički štab za vanredne situacije radio u okviru zakona, a “ako je šta bilo nezakonito, postoje nadležni sudski organi da to utvrde”.

Poslanik SDS-a Milan Tubin rekao je da uredbe za vrijeme vanrednog stanja nisu bile donošene u cilju boljeg života građana, te da je u tom smislu bilo zloupotreba.

Odgovarajući na opozicione kritike da je Uredba o izazivanju panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja bila pogrešna zbog čega je ubrzo povučena, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je rekao da je riječ o politikantstvu, jer su u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj i nekim kantonima u Federaciji BiH za takve stvari bile predviđene daleko drakonskije, odnosno zatvorske kazne.

On je dodao da za izazivanje panike i nereda u Srpskoj, gdje su se takve stvari tretirale prekršajno, niko neće biti kažnjen, te da u tom smislu nije bilo maltretiranja, jer je svako imao pravo da kaže ono što misli, pa čak i ono što je bilo suprotno stvarnim činjenicama.

Žunić je podsjetio da je u vremenu suočavanja sa virusom korona javnošću kružila lažna vijest da će Banjaluka biti duže vremena blokirana, što je izazvalo probleme.

“Ipak, naši građani su bili odgovorni i korektni. Vidjelo se da nije namjera da se organizovano širi panika i zato je pomenuta uredba povučena”, rekao je Žunić.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić rekao je da je uvođenje vanrednih mjera u Republici spasilo živote mnogih građana Srpske, što uvijek treba imati na umu.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da policajci tokom vanrednog stanja nisu samo nosili duge cijevi kako to tvrdi opozicija, već su na razne načine i u različitim životnim situacijama pomagali građanima, što treba pozdraviti i uvažiti.

“Policija i razne službe uradili su lavovski posao tokom epidemije, a treba pohvaliti i to što se najveći broj građana ponašao u skladu sa uvedenim mjerama i svojom savješću”, rekla je Rešićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je da je kriza usljed virusa korona pokazala važnost i značaj poljoprivredne proizvodnje za Srpsku.

On je rekao da je to prepoznala i Vlada Srpske preduzimanjem brojnih korisnih mjera u proteklom periodu, te izrazio zadovoljstvo što su na planu proizvodnje pšenice u Srpskoj povećani podsticaji po hektaru, kao i podsticajna sredstva za kapitalne investicije – izgradnju objekata i nabavku mehanizacije.

(Srna)

Banjaluka dobila prvu vojnu ambulantu u BiH

Prva vojna ambulanta u BiH otvorena je u srijedu u kasarni “Kozara” u Banjaluci, u prisustvu visokih zvanica s različitih nivoa. Kako je istaknuto, objekat je koštao oko pola miliona maraka, a realizovan je zahvaljujući pomoći Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Takođe, rečeno je da će ovaj objekat, koji je prethodno bio potpuno devastiran, biti

U BiH stigli respiratori kao oni koje je uvezla “Srebrena malina”

U humanitarnoj pomoći koja je danas stigla iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata u BiH nalazi se i 40 respiratora koji su iste kategorije kao oni koje je firma “Srebrena malina” uvezla iz Kine, za koje je stručnim vještačenjem utvrđeno da se ne preporučuje njihovo korištenje u jedinicama intenzivne terapije, javili su federalni mediji.  Prilikom istovaranja humanitarne

Јoš nije zaprimljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH još nije zaprimio zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, potvrdio je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. – Do ovog razgovara ne mogu reći da li je zahtjev primljen u pisarnici ili poštom. U svakom slučaju nije obrađeno i

IVANCOV: Zahvalnost Dodiku i Vladi Srpske na pomoći

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za to što je omogućio državljanima Rusije da se vrate u svoju zemlju nakon što su, usljed širenje epidemije virusa korona, prinudno bili zadržani u BiH i Srbiji. – To je od neprocjenjivog značaja i Vaša nesebična pomoć je dozvolila

ČUBRILOVIĆ: Vanredno stanje uvedeno u skladu sa Ustavom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je odluka o uvođenju vanrednog stanja u Srpskoj donesena na ustavan način. – Sve odluke koje je donijela predsjednica, kao neko na koga je prenesen dio ovlaštenja Narodne skupštine Republike Srpske kao zakonodavnog tijela, su u skladu sa Ustavom i zakonskim rješenjima – rekao je

Rajčević uručio osnovcima 145 malih računara

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević uručio je danas u Srebrenici 145 “raspberi paj” malih računara đacima osnovnih škola sa područja ove opštine. Osim računara Rajčević je učenicima uručio i 30 komada 3G rutera i više od 50 štampanih priručnika. – Izuzetno sam srećan što sam imao priliku

Tužilaštvo BiH i SIPA izvršili pregled dokumentacije na KCUS-u

Tim istražioca Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) ušao je danas u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu povodom istrage u predmetu “Respiratori”, saznaje Klix.ba. Kako je za ovaj portal potvrdio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, izvršen je pregled dokumentacije i prikupljanje određenih informacija za predmet na kojem se trenutno radi