Vijesti 25.04.2018.

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

ČITANJE: 2 minute

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca.

Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine bliži sve su manje uvjereni da će novine biti uvedene u ovom polugodištu.

– Ideja je odlična, jer dešava se da djeca nekada ni nemaju časove fizičkog, a posebno me zanima hoće li biti  dodatnih sportskih sekcija, ali u školi ne znaju da nam kažu kada će to uopšte početi- govori majka koja stanuje u Obilićevu.

Odgovor za sada nema ni načelnik Odjeljenja za sport i omladinu Dragan Banjac.

– Usaglašavamo proceduru sa Ministarstvom prosvjete RS jer ovo je prvi put da se u Banjaluci radi jedan ovakav projekat i ima još nekih nepoznanica, ali nadam se da ćemo riješiti to što prije- rekao je Banjac.

Pojasnio je da će program startovati istovremeno u svim banjalučkim školama, ali nije želio precizirati da li roditelji ove novine mogu očekivati od idućeg mjeseca.

– Ne mogu ništa reći, dok ne riješimo sve sa ministarstvom. Imamo isplanirano šta će se raditi sa djecom, samo nam treba dozvola da možemo ući u škole – izjavio je on.

Planirano je da sa učenicima od 2. do 5. razreda profesori rade kombinaciju svih sportova kako bi se razvijale motoričke sposobnosti djece.

Osnovcima u starijim razredima biće pružena mogućnost da prema svojim afinitietima biraju sportsku disciplinu koju će besplatno trenirati u svojim školama.

Rezultati ankete sprovedene među banjalučkim osnovcima pokazuju da djeca najviše vole fudbal, zatim košarku i odbojku, a najmanje su zainteresovani za šah, aerobik i stoni tenis.

(Srpskainfo)