RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca.

Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine bliži sve su manje uvjereni da će novine biti uvedene u ovom polugodištu.

– Ideja je odlična, jer dešava se da djeca nekada ni nemaju časove fizičkog, a posebno me zanima hoće li biti  dodatnih sportskih sekcija, ali u školi ne znaju da nam kažu kada će to uopšte početi- govori majka koja stanuje u Obilićevu.

Odgovor za sada nema ni načelnik Odjeljenja za sport i omladinu Dragan Banjac.

– Usaglašavamo proceduru sa Ministarstvom prosvjete RS jer ovo je prvi put da se u Banjaluci radi jedan ovakav projekat i ima još nekih nepoznanica, ali nadam se da ćemo riješiti to što prije- rekao je Banjac.

Pojasnio je da će program startovati istovremeno u svim banjalučkim školama, ali nije želio precizirati da li roditelji ove novine mogu očekivati od idućeg mjeseca.

– Ne mogu ništa reći, dok ne riješimo sve sa ministarstvom. Imamo isplanirano šta će se raditi sa djecom, samo nam treba dozvola da možemo ući u škole – izjavio je on.

Planirano je da sa učenicima od 2. do 5. razreda profesori rade kombinaciju svih sportova kako bi se razvijale motoričke sposobnosti djece.

Osnovcima u starijim razredima biće pružena mogućnost da prema svojim afinitietima biraju sportsku disciplinu koju će besplatno trenirati u svojim školama.

Rezultati ankete sprovedene među banjalučkim osnovcima pokazuju da djeca najviše vole fudbal, zatim košarku i odbojku, a najmanje su zainteresovani za šah, aerobik i stoni tenis.

(Srpskainfo)

NAJBOLJI BIZNIS Nema krize za stanodavce u Banjaluci, uređene garsonjere 500 KM mjesečno

Iznajmljivanje stanova i dalje je ubedljivo najbolji biznisi u Banjaluci, bez obzira na to što svake godine ima sve manje studenata, jer podstanari su sve češće mladi bračni parovi. Gradilišta, nove zgrade, pa i cijela nova naselja, raspoređena su po cijeloj Banjaluci, a kranove možemo vidjeti na svakom ćošku. Sudeći po broju rasprodatih stanova niko

DO KRAJA AVGUSTA U NOVOM SJAJU Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Obnova dijela tvrđave Kastel napreduje punom parom, pa bi do kraja avgusta novim sjajem trebalo da zasija kula na ovom svjedoku prohujalih vremena. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je rekonstrukcija ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, završena prije mjesec. – Ojačani su zidovi gdje je to bilo

ODRŽAVANJE LOKALNIH PUTEVA Asfalt i za mještane Kuljana

Mještani Kuljana, jednog od najbrže rastućih prigradskih naselja, od danas će voziti znatno modernijom saobraćajnicom na pravcu prema Barlovcima. U okviru radova na investicionom održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, danas je položen novi sloj asfalta na putu Kuljani – Barlovci – Cerići. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, sanirano je 500 metara ove saobraćajnice

PO PRVI PUT Grad Banjaluka neće finansirati nabavku energenata za Toplanu

Ovo će biti prva grijna sezona u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta za grijanje grada. Rekao je ovo juče Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, odgovarajući na pitanje da li je grad učestvovao sa preduzećem “Eko-toplane” u nabavci mazuta u količini od 27.000 tona. “Na sjednicama Skupštine grada više se neće davati garancije ni subvencije za

DUŠKO KOVAČEVIĆ: Očekujemo 100 hiljada putnika

Letovi “Rajanera” će donijeti višestruku korist Aerodromu Banjaluka, gradu i regiji, kaže direktor naše vazdušne luke Duško Kovačević. Dodaje da su detalji ugovora sa irskom kompanijom poslovna tajna. Optimizam koji vlada u i oko Aerodroma Banjaluka vidi se već od skretanja ka aerodromu sa magistralnog puta Laktaši – Gradiška. Na saobraćajnim ostrvima je posađeno i