Biznis 03.08.2022.

RAST PRIHODA I DOBITI: Dobro prvo polugodište za banke u BiH

ČITANJE: 3 minute

Prve objave o poslovanju banaka u Bosni i Hercegovini pokazuju da su ove finansijske institucije imale dobro polugodište, većinom ostvarivši rast prihoda i dobiti.

Za razliku od prethodnih izvještajnih perioda kada su prihodi od kamata uglavnom imali negativan trend, sada je većina banaka iskazala rast po ovom osnovu, a sve banke čiji su izvještaji dostupni ostvarile su rast prihoda od naknada i provizija, izvještava Indikator.ba.

Treba imati u vidu da se finansijski rezultat mjeri u odnosu na prvo polugodište 2021. godine kada su banke bile još uvijek pod uticajem Covid krize te je visok rast poslovnih parametara u posmatranim odnosnim razdobljima očekivan.

Vodeća banka u sektoru UniCredit Bank Mostar ponovo je najprofitabilnija sa ostvarenih 56,8 miliona KM neto dobiti, što je za 12,1 milion KM ili 26,9 posto više nego godinu ranije kada je dobit bila 44,7 mil KM.

Kako se navodi u zabilješci uz finansijski izvještaj ovaj rast je došao usljed većih ukupnih prihoda uprkos nešto većim operativnim troškovima.

Njena sestrinska banka u Banjaluci UniCredit a.d. imala je takođe dobiti koja je narasla za 29,5 posto na 13,8 miliona KM (10,7 mil KM u prvom polugodištu 2021).

Ovom rastu doprinijelo je povećanje neto prihoda i od kamata i od naknada i provizija.

Druga najveća banka, Raiffeisen Bank BiH, imala je nešto slabije polugoište nego lani, ostvarila je dobit od 32,5 miliona KM, nakon što je u istom periodu lani zabilježila dobit od 35,6 miliona KM. Banka je nešto manje prihodovala od kamata 57,4 miliona KM, nakon 58,7 mil KM u istom periodu prošle godine.

Tempo rasta iz ranijih razdoblja nastavila je Nova Banka Banja Luka sa dobiti koja je imala rast od 64 posto na 18,8 mil KM, čime se ova 100-postotna domaća banka uvrstila u grupu profitabilnijih.

Nešto manju dobit od nje imala je Sparkasse Bank d.d. Sarajevo 15,07 miliona KM, ali je njen rast takođe bio visok i iznosio je 33 posto.

Sa dobrim iskorakom iznenadila je ASA Banka koja je ostvarila dobit poslije poreza u iznosu 11,0 miliona KM, što je za 174 posto više nego godinu ranije. Na ovaj rezultat uticali su, između ostalog, i veći neto prihodi od kamata 59,6 posto na 8,6 miliona KM, kao i veći neto prihodi od naknada i provizija za 87,1 posto na 7,6 miliona KM.

Osim toga, ASA Banka je u posmatranom periodu uložila u vlastite nekretnine kupovinom ostatka zgrade u kojoj je smještena Centrala i jedna podružnica Banke u ukupnom iznosu od 14,7 miliona KM.

Visok rast dobiti od 137,5 posto imala je Ziraat Bank d.d. Sarajevo, sa lanjskih 1,3 mil KM skočila je na ovogodišnjih 3,0 miliona KM.

Za razliku od nekoliko prethodno navedenih banaka, NLB Banka d.d. Sarajevo pokvarila je poslovni rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Kako se navodi u zabilješci uz izvještaj, bruto dobit Banke manja je za 40 posto, pri čemu su ukupni prihodi veći za 2 posto i ukupni troškovi veći za 10 posto, dok je istovremeno ostvaren značajno veći neto trošak ispravki vrijednosti i rezervacija zbog uvođenja novih minimalnih pragova za stage 1 i stage 2 i uvođenja novih risk parametara u sklopu redovne godišnje promjene parametara.

Kao rezultat toga neto dobit NLB Banke je pala na 7,6 miliona KM, nakon 12,3 mil KM ostvarenih godinu ranije.

Bijeljinska Naša Banka poslovala je pozitivno sa 118 hiljada KM neto dobiti, što je gotovo dvostruko slabije nego godinu ranije kada je dobit bila 227 hiljada KM.

Jedina većinski državna banka Union Bank d.d. Sarajevo imala je sličan pad, ostvarivši dobit od 468 hiljada KM, za razliku od 951 hiljadu u prvom polugodištu 2021. godine.

Finansijske izvještaji ostalih banaka još se čekaju, a posebno će biti zanimljivi izvještaji dvije banke koje su do kraja marta poslovale kao Sberbank a poslije su promijenile vlasnike i nazive te postale Atos Bank i ASA Banka Naša i snažna, prenosi indikator.ba.

(SB)

Oznake: banke