Svijet 24.12.2022.

Raste broj stradalih u zimskoj oluji u SAD, lančani sudar 50 automobila

ČITANJE: 1 minuta

Zimska oluja u SAD pogodila je oko 200 miliona Amerikanaca, a najmanje 19 ljudi je stradalo u nevremenu, dok je više od 1,5 miliona stanovnika ostalo bez struje i na hiljade letova je otkazano, a mećava je pogodila i Kanadu, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

U saobraćajnoj nesreći, lančanom sudaru 50 automobila u Ohaju poginula su četiri vozača, a još četiri osobe poginule su u odvojenim saobraćajnim nesrećama u SAD.

Više od 5.900 letova u SAD otkazano je u petak, a danas još 1.200.

Američka nacionalna meteorološka služba saopštila je u petak da je izdala obimna upozorenja i savjete o zimskim vremenskim prilikama, jedne od najvećih ikada, a upozorenja na snežnu mećavu na snazi su za više od osam miliona ljudi.

Poplave su zabilježene u Novoj Engleskoj, Njujorku i Nju Džerziju.

Temperature u Elk Parku u Montani pale su na -45 stepeni Celzijusa.

U Južnoj Dakoti, Indijanci zavijani snegom palili su odjeću da bi se zagrijali nakon što su ostali bez goriva, rekli su plemenski zvaničnici.

Kako se navodi, oluja je zahvatila područje od Teksasa do Kvebeka, ciklon je izazvao mećavu do Velikih jezera na američko-kanadskoj granici.

U Kanadi, Ontario i Kvebek su najviše pogođeni olujom, a struju nema na stotine hiljada ljudi.

U većem dijelu ostalog dijela Kanade, od Britanske Kolumbije do Njufaundlenda, na snazi je upozorenje o ekstremnoj hladnoći i zimskoj oluji.

(Agencije)