Svijet 15.07.2021.

RASTE BROJ ŽRTAVA: U poplavama u Njemačkoj najmanje 42 poginulih

ČITANJE: 3 minute

Broj poginulih u poplavama koje su noćas pogodile velike dijelove zapadne Njemačke popeo se na 42, objavila je policija, prenosi AFP.

Ovaj broj bi mogao porasti s obzirom na to da se još uvijek nekoliko desetaka osoba smatra nestalima, prenosi index.hr.

Mnogi dijelovi zapadne Njemačke su nakon žestokog nevremena i obilnih padalina u noći sa srijede na četvrtak još uvijek odsječeni od ostatka svijeta.

Najteže je pogođena brdska oblast Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom, gdje su noćas također zabilježene poplave i izlijevanje rijeka.

“Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli”

Samo u okrugu Ahrweiler je u potpunosti uništeno preko 100 stambenih objekata. Preko 100 osoba je noć provelo na krovovima svojih kuća, a neki još uvijek čekaju na evakuaciju.

“Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli”, rekla je premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka nakon izvanredne sjednice vlade u Mainzu.

Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije i mogući nasljednik Angele Merkel na kancelarskoj funkciji, rekao je prilikom obilaska područja pogođenih poplavama kako je potrebno ubrzati mjere za zaštitu klime.

Kritičari su Laschetu, koji je ujedno predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), do sada predbacivali da temi borbe protiv klimatskih promjena pridaje premalo pozornosti.

Laschet je istodobno rekao kako ovu prirodnu katastrofu neće usred predizborne kampanje zloupotrijebiti u predizborne svrhe.

“Sada atraktivne slike nisu važne: situacija je ozbiljna”, rekao je Laschet, koji na parlamentarne izbore krajem rujna izlazi kao demokršćanski kancelarski kandidat.

2002. tijekom velikih poplava u Saskoj tadašnji kancelar Gerhard Schroeder je, prema procjeni analitičara, nekoliko tjedana uoči parlamentarnih izbora pridobio naklonost birača koja mu je nedostajala za ponovnu pobjedu.

Ministar: Ove ekstremne situacije su posljedica klimatskih promjena

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je također klimatske promjene naveo kao uzročnika sve češćih nevremena u Njemačkoj.

“Ove ekstremne situacije s vremenom su posljedica klimatskih promjena”, rekao je političar Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je naglasio da se Njemačka mora bolje pripremiti na katastrofe ovakvih razmjera.

“Mi se moramo bolje pripremiti, a to vrijedi i za poplave”, rekao je Seehofer i dodao kako trenutno preko 2000 pripadnika civilne zaštite pomaže u otklanjanju šteta koje su nanijele rijeke koje su se izlile iz korita.

Šokiranost noćašnjom katastrofom na zapadu Njemačke preko svog glasnogovornika izrazila je i kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u posjetu Washingtonu.

“Šokirana sam katastrofom koja je zadesila toliko ljudi u poplavljenim područjima. Suosjećam s obiteljima poginulih i nestalih”, rekla je.

Čitateljica nam je poslala snimku razorne poplave iz Leverkusena.

Von der Leyen: EU je spremna pomoći

Željeznički promet na čitavom zapadu zemlje je kolabirao, a vlasti apeliraju na građane da ne putuju bez izričite potrebe. Željeznički promet je prekinut i prema susjednim zemljama, Belgiji i Nizozemskoj, gdje su pojedina područja također pogođena poplavama. Europska unija je Njemačkoj i zemljama Beneluxa ponudila pomoć pogođenim područjima.

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1415612312715735044

“Europska unija je spremna pomoći”, poručila je preko Twittera predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

(SB)

Oznake: Njemačka, Poplave