Biznis 12.03.2016.

Raste nezaposlenost u Kanadi

ČITANJE: 1 minuta
kanada
U kanadskoj ekonomiji je u februaru izgubljeno 2.300 radnih mjesta, zbog čega je stopa nezaposlenosti porasla na 7,3 odsto, najviši nivo u posljednje tri godine, pokazali su u petak objavljeni zvanični podaci kanadske kancelarije za statistiku.

Najnoviji rezultati su znatno ispod očekivanja analitičara koji su prognozirali otvaranje 10.000 novih radnih mjesta i zadržavanje stope nezaposlenosti na stabilnih 7,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Uprkos blagom povećanju zapošljavanja, broj zaposlenih lica sa punim radnim vremenom je u februaru smanjen za 51.800, što je djelimično neutralisano rastom broja zaposlenih koji rade skraćeno radno vrijeme, a čiji je broj skočio za 49.500.

Do najvećeg gubitka radnih mjesta je došlo u sektoru zdravstvene zaštite i obrazovanja, dok su u sektoru građevinarstva i u poljoprivredi otvorena nova radna mjesta.

Kanada, šesti najveći svjetski proizvođač nafte, teško je pogođena padom cijena sirove nafte, navodi Frans pres, dodajući da su dvije vodeće kanadske pokrajine za proizvodnju nafte, Alberta i Saskačevan, izgubile prošlog mjeseca 21.000, odnosno 7.800 radnih mjesta.

(NN)