Vijesti 21.01.2022.

RASTE POTRAŽNJA NA CRNOM TRŽIŠTU: Oružje iz BiH švercuju u Belgiju, Nizozemsku, Švedsku, Francusku.

ČITANJE: 3 minute

Oružje iz BiH švercuje se i kamionima i autobusima koji imaju prethodno pripremljeno duplo dno, takozvani štek, ili u spremnicima u kojima se nalazi druga roba, a krajnje odredište su zemlje kao što su Švedska, Francuska, Belgija i Nizozemska te u manjem obimu države iz okruženja, prenose Nezavisne.

Tako je od 2018. do 2020. godine, prema obavještajnim podacima, u BiH evidentirano 10 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja.

U Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini istaknuto je da, na osnovu raspoloživih podataka, u BiH i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta. To oružje se, kako je navedeno, krijumčari, odnosno nelegalno prodaje u EU, gdje postoji rast potražnje na crnom tržištu, a naoružanje traže lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i terorizmom.

Krijumčarenje se odvija na način da organizovane kriminalne grupe kupuju oružje na ilegalnom tržištu BiH od njima poznatih lica, privremeno ga skladište u BiH, a nakon toga ga koriste za kriminal u BiH, zemljama regiona ili EU.

Osim toga, u dokumentaciji Ministarstva bezbjednosti BiH ističe se da se oružje, nabavljeno u BiH koristi za kriminal u Evropi, uključujući i oružane pljačke.

“Kriminalna lica, porijeklom iz BiH, koja borave u inostranstvu, upoznata su sa prilikama u vezi sa ilegalnim tržištem i cijenama naoružanja u BiH, kao i sa potražnjom u kriminalnom miljeu države u kojoj borave, pa su evidentirani i njihovi dolasci u BiH s ciljem nabavke oružja i njegove prodaje kriminalnim grupama koje na području više zemalja Evrope vrše teška razbojništva, oružane pljačke i druge nezakonitosti”, navodi se u dokumentaciji.

Ističe se da su kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala dobro organizovane, pri čemu svaki pripadnik grupe ima svoju ulogu. Uloge su sljedeće: glavni članovi grupe dogovaraju nabavku oružja, drugi pripadnici imaju ulogu servisiranja i osposobljavanja oružja, daljeg transporta i predaje oružja s ciljem daljeg nezakonitog prometovanja iz BiH u druge zemlje. Takve grupe su, istaknutno je, veoma prilagodljive na promjene i dešavanja oko njih, pišu Nezavisne.

“Kriminalne grupe sarađuju na način da dolazi do zamjene oružja za drogu. Dolazi i do povremenog korištenja ljudskih resursa iz jedne grupe u drugoj sa tačno određenim zadacima i obavezama”, istaknuto je u Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini.

Ipak, naglašeno je da postoji trend smanjenja ukupnih količina oružja u ilegalnom posjedu na crnom tržištu oružja u BiH, pa se očekuje da dođe do promjena načina djelovanja pomenutih grupa.

Aleksandar Radić, vojni analitičar i stručnjak za bezbjednost, ističe da je već dugo na Zapadu prilično stroga kontrola koja se odnosi na posjedovanje oružja.

“Pomalo su isparile zalihe nelegalnog oružja koje je potrebno za kriminalce i ne daj bože teroriste. Sа druge strane, koliko god je godina prošlo od proteklog rata u BiH, ima dovoljno privatnih zaliha za snabdijevanje tog tržišta. To je onda prirodan izvor”, rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, veoma je teško pričati o količinama naoružanja koje iz BiH odu ka Zapadu.

“Nije riječ o masovnom odlivu, ali to jeste način da se kriminalne strukture snabdiju naoružanjem. Znači, neko odluči da iz svoje zbirke ukloni oružje koje je naslijedio iz rata, proda ga kome treba i tako krene lanac. I, naravno, svi u tom lancu su zaradili, do onog posljednjeg korisnika, koji tim oružjem može da počini krivično djelo, a to je ono što brine strance”, naglasio je Radić u izjavi za “Nezavisne novine”.

(N.S)