Vijesti 21.03.2017.

Raste svijest za obrazovanje djece sa poteškoćama

ČITANJE: 2 minute

Broj djece sa psihofizičkim smetnjama, koja borave u centru “Zaštiti me”, povećava se iz godine u godinu, a s tim i nivo usluge i raznolikost aktivnosti kojima se bave.

Centar funkcioniše kao osnovna i srednja škola i kao internat za djecu sa oštećenjem intelektualnog funkcionisanja i kao takav jedinstven je u Republici Srpskoj. Trenutno u osnovnu školu ide 14 đaka sa lakšim intelektualnim poteškoćama, dok 79 učenika sa umjerenim i težim intelektualnim poteškoćama pohađa takozvane nivoe obrazovanja. Imaju i 69 srednjoškolaca raspoređenih u smjerove zidar-moler, kuvar, cvjećar-vrtlar, frizer i krojač-konfekcijski šivač.

– Broj naših korisnika raste zbog toga što se kod roditelja razvija svijest da svom djetetu treba da omoguće obrazovanje bez obzira na njegove smetnje u psihofizičkom razvoju. Po završetku stručnog školovanja trudimo se da im pronađemo i zaposlenje – rekla je direktorica ovog centra Zorica Kuzmanović-Vasilić.

Djeca u centru imaju sve usluge, od hrane, udobnog smještaja pa do defektologa, psihologa i medicinske sestre. Imaju i senzornu sobu, savremeni kabinet za muzičku terapiju, kabinet za asistivne tehnologije, kao i plastenike.

– Mi smo jedna velika porodica. Naš radni dan traje 24 časa. Djeca su veoma mirna i poslušna – kazala je Kuzmanović-Vasilić.

Organizuju niz aktivnosti i radionica i učestvuju u većini manifestacija koje se organizuju u gradu.

– Priređujemo predstave, različite proslave, idemo na putovanja u inostranstvo, obilježavamo sve značajnije datume u vezi sa dječjim pravima. Naša djeca idu na plivanje, na sportska takmičenja, nedavno smo bili i na šahovskom prvenstvu. Samim učenicima to znači mnogo, jer većina njih dolazi iz ruralnih područja i nikada nisu prisustvovali sličnim događajima – objasnila je Kuzmanović-Vasilić.

U okviru sekcija u centru učenici prave i hranu – od kiflica do torti, prave predmete od keramike i te svoje proizvode često i podijele ustanovama kojima je to potrebno. Nedavno su bili i u Domu za stara i iznemogla lica.

– Ova djeca su puna ljubavi i žele da je podijele sa drugima. Naše je da ih usmjerimo i omogućimo im da ostvare svoj puni potencijal – poručila je Kuzmanović-Vasilić.

Zgrada

Centar “Zaštiti me” je 1999. godine izgrađen u Poljokanovom parku, a zgrada internata 2002. godine.

– Nastali smo zajedničkim ulaganjem grada i njemačke humanitarne organizacije “Schutz minch”, prvenstveno Marijane Šomers. Centar je državna ustanova i finansira se kao i sve druge škole. Imamo veliku podršku kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – kazala je Zorica Kuzmanović-Vasilić.

(Glas Srpske)