Vijesti 17.02.2016.

Raste vodostaj Une, voda pred pomoćnim objektima

ČITANJE: 2 minute
una vodostaj
Vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste, a voda prijeti da poplavi pomoćne objekte u nekoliko domaćinstava u ulici Ranka Šipke, rekao je jutros portparol opštine Aleksandar Pašić.

-Trend rasta je nešto smanjen i vodostaj je u posljednja 24 časa porastao za 56 centimetara, tako da je u 8.00 časova dostigao nivo od 407 centimetara. Pratimo situaciju i pripremamo se za eventualnu evakuaciju stoke iz ugroženih domaćinstava- rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, iz svog korita se izlila i rijeka Strigova, ali nema evidentiranih oštećenja na lokalnoj putnoj mreži i saobraćaj se na svim putevima odvija bez poteškoća.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo juče je zbog neposredne prijetnje i rizika od poplava donio odluku o proglašenju stanja pripravnosti.

PRATI SE SLIV RIJEKE UNE

Kiša koja jenjava na sjeverozapadu Republike Srpske uzrokovala je porast vodostaja Sane i Une, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Prema podacima dobijenim u 7.00 časova, vodostaj rijeke Une u Kostajnici ima trend rasta, ali za sada ne ugrožava ljude i objekte.

Načelnik te opštine Drago Bundalo je iz predostrožnosti donio odluku o proglašenju stanja pripravnosti.

Nivoi tokova Une i Save u Kozarskoj Dubici su u porastu, ali ispod su kote redovne odbrane od poplave.

U Novom Gradu Sana i Una stagniraju. Una je na granici kote redovne odbrane od poplave.

Jutros je zabilježeno opadanje vodostaja rijeke Sane u Prijedoru, tako da nema opasnosti od izlivanja.

Republička uprava civilne zaštite je u pojačanom režimu osmatranja i obavještavanja uz obavljanje svih ostalih zakonskih zadataka, navodi se u saopštenju.

VODOSTAJ SANE U BLAGOM PADU

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru jutros iznosi 405 centimetara ili 15 centimetara ispod kritične tačke i u blagom je opadanju, rekao je Srni Draško Đenadija iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

-Od juče u 15.00 časova do jutros vodostaj je opao za 10 centimetara. Očekujemo i dalji pad u toku dana s obzirom na to da nema padavina- rekao je Đenadija.

On je naveo da na području Prijedora nema poplavljenih objekata i da su svi putevi prohodni.

-Rijeka Sana se izlila iz korita i vode ima po njivama, ali nema ugroženih objekata- dodao je Đenadija.

Prema njegovim riječima, vodotoci manjih rijeka i potoka na području Prijedora povukli su se u korita.

Kota redovne odbrane od poplava u Prijedoru iznosi 420, a vanredne 460 centimetara.

(Agencije)