Svijet 25.03.2021.

RASTU ŠANSE ZA PROMJENU: Netanjahu bez većine u Izraelu nakon četvrtih izbora u dvije godine

ČITANJE: 2 minute

Nema više izgleda za pobedu premijera Izraela Benjamina Netanjahua na parlamentarnim izborima održanim u utorak, jer nakon gotovo svih prebrojanih glasova njegova partija konzervativna Likud i njeni desničarski saveznici nemaju parlamentarnu većinu.

Izraelska izborna komisija prebrojala je 99,5 odsto, 4.429.518 glasova i kako se pokazalo ni Netanjahuov blok, ni oni koji žele da ga smene nemaju otvoren put ka obrazovanju vlade, prenose agencije.

Ne očekuje se da preostali neizbrojani glasovi izmene te rezultate.

Ovi četvrti opšti izbori za manje od dve godine uveliko su se smatrali referendumom o Netanjahuovoj sposobnosti da vlada dok mu se sudi za korupciju.

Međutim, ni Netanjahuov Likud sa svojim tradicionalnim pristalicama, dve verske stranke i jednom ultradesničarskom, ni njegovi protivnici, čitav niz različitih partija, nisu osvojili 61 poslanički mandat u parlamentu, Knesetu, sa 120 poslanika.

Likud će sa saveznicima imati 52 poslanička mandata, a protivnici 57.

Između su dve stranke koje nisu odlučile kom bloku će prići, nacionalistička Jamina sa sedam mandata, predvođena bivšim Netanjahuovim saradnikom Naftali Banetom i Raam, islamska partija izraelskih Arapa koja je osvojila četiri mesta.

Duboke podele između partija otežavaju i jednoj i drugoj strani da obezbede većinu.

Arapske stranke nikada nisu bile u vladajućoj koaliciji, a za nacionalističke stranke takvo savezništvo je tabu.

Becalel Smotrih, Netanjahuov saveznik i vodja ultradesne Religiozne cionističke stranke, rekao je danas da se desničarska vlada neće formirati sa podrškom Mansura Abasa koji predvodi Raam.

Predsednik demokratskog instituta Izraela Johanan Plesner rekao je da je zastoj koji je sada nastao najgora politička kriza posle više decenija i da je izraelski poiltički sistem takav da je teško postići jasan ishod.

Uz to je kao razlog naveo „faktor Netanjahu“, kako je rekao, popularnog premijera koji se bori da ostane na vlasti dok mu se sudi.

Nekolicina Netanjahuovih protivnika počela je da razmatra usvajanje predloga zakona kojim bi se onemogućilo da političar kome se sudi postane mandatar.

Time bi se sprečilo da Netanjahu koji je najduže premijer u istoriji Izraela ostane na toj funkciji.

Slična inicijativa je pokrenuta posle izbora u martu 2020. godine, ali zakon nije usvojen.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito u tri slučaja.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, polciju i tužilaštvo da vode lov na veštice protiv njega.

Uprkos optužbama Netanjahua, partija je osvojila četvrtinu mandata i najveća je u parlamentu u koji je ušlo ukupno 13 stranaka, najviše od izbora 2003. godine.

To su stranke ultraortodoksnih Jevreja, arapske, sekularne nacionalistčke i liberalne.

Konačni rezultati izbora očekuju se sutra.

(SB)