Svijet 04.09.2020.

RASTU TENZIJE PRED SUSRET SA TRAMPOM Grenel: Mislim da će doći do sporazuma

ČITANJE: 2 minute

Specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine rekao je da se agenda pregovora koncentriše prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regionu, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih kompanija u, kako je rekao, “dvije države”.

Grenel je govoreći o “iznenađenjima” koja su se našla na pregovaračkom stolu rekao da misli da “nema pregovora koji nemaju neka iznenađenja, koja su uvijek dobra”, prenosi “Blic”.

“Ona vrše pritisak na obje strane da učine više, da stvore više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna od strana nije bila toliko iznenađena, nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obje strane su obaviještene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rješenju”, rekao je Grenel za “Njuzmaks”.

Tvrdi da, “ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsjednik Tramp pokušava da uradi, jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mjesta u regionu, kako da mladim ljudima pružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane dio njihovog postojanja”.

Smatra da je na ekonomskom polju došlo do napretka, ali da će nastaviti da “pritiska”, kako bi do dogovora došlo.

“Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti ‘ne’ kao odgovor. U ovome sam dugo, i želim da strane stalo odbacuju politički doo i koncentrišu se na stvaranje poslova. Ekonomska normalizacija je fokus pri kojem moramo da ostanemo”, naglašava Grenel.

Tražio je, kaže, da “političari odbace politiku” i rade na stvaranju poslova.

“Mislim da je predsjednik Tramp vidio politički konflikt i postavio prava pitanja: kakvo je ekonomsko stanje i da li se stvaraju poslovi? Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsjednik je rekao ‘hajde da probamo da se fokusiramo na ekonomiju’ i da vidimo da li tu možemo da promijenimo dinamiku, a onda možda i političku računicu za obje strane”, navodi Grenel.

Veoma je optimističan u pogledu postizanja dogovora i misli da će do sporazuma doći.

(N.S/ Banjaluka.net)