Svijet 15.05.2021.

RASTU TENZIJE: Rusija proglasila SAD i Češku neprijateljskim državama

ČITANJE: 1 minuta

Ruska vlada izjavila je juče da je SAD i Češku službeno proglasila neprijateljskim državama, te da američke diplomatske misije više ne mogu zapošljavati lokalno osoblje, dok češke misije mogu zaposliti najviše 19, piše Klix.ba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog mjeseca zakon kojim se ograničava broj lokalnog osoblja koje radi u stranim diplomatskim misijama i drugim agencijama i naložio vladi da sastavi listu “neprijateljskih” država na koje će se primjenjivati ​​ograničenja, prenosi Reuters.

Američko-ruski odnosi već su neko vrijeme u neprekidnom padu zbog optužbi Washingtona o ruskom miješanju u predsjedničke izbore, špijunaži i kibernetičkim napadima. Američka administracija uvela je u aprilu nove sankcije.

Ova ruska odluka dolazi samo nekoliko dana prije najavljenog prvog susreta između američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Odnosi Rusije i Češke teško su pogođeni prošlog mjeseca kada su Česi optužili rusku vojnu obavještajnu službu da stoji iza eksplozije u skladištu municije 2014. godine i protjerali desetine ruskih diplomata.

Rusija je odbacila optužbe i uzvratila protjerivanjem čeških diplomata, a također je naložila Česima da otpuste većinu svojih lokalnih zaposlenika u Moskvi, od kojih su mnoge zaposlili češki ugostiteljski i poslovni centri u gradu.

Češko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u petak da je ruska odluka u suprotnosti s međunarodnim sporazumom kojim se zemlje obvezuju na omogućavanje urednog funkcioniranja diplomatskih misija.

Česi su akciju Ruske Federacije vidjeli kao daljnju eskalaciju spora između dvaju zemalja, navodi se u priopćenju ministarstva.

(N.S)

Oznake: Rusija, SAD