Politika 30.09.2020.

RASVJETLJENA ULOGA LIDERA SDA U AFERI: Spremna optužnica za respiratore, optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Zolak

ČITANJE: 3 minute

Nakon višemjesečne istrage, troje tužilaca Tužilaštva BiH Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić, krajem prošle sedmice napisali su i zapečatili optužnicu protiv četiri osobe u predmetu respiratori.

Prema saznanjima Inforadara, optužnica tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme Srebrena malina Fikreta Hodžića, te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka u aferi u vezi sa kupovinom neupotrebljivih kineskih respiratora vrijednih oko 10,5 miliona KM.

Udruživanje u kriminalnu grupu

Prema kvalifikacijama djela, takozvana trojka „3F“ optužena je za udruživanje u kriminalnu grupu, odnosno pranje novca radi sticanja koristi, falsificiranje dokumenata i knjiga te zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok Zolak, prema optužnici, ne pripada organizovanoj grupi već se tereti „po komandnoj odgovornosti“ samo za zloupotrebu položaja i ovlasti, piše Inforadar.

Više nezavisnih izvora portala otvaraju prostor za nove osumnjičene u ovoj aferi, odnosno rasvjetljavaju ulogu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u viber grupi predočenih prilikom majskog ročišta.

Ključna je pročitana kao prepiska između Novalića i NN osobe a pred gostovanje osumnjičenog vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. maja, u kojoj Novalić sa saradnicima komentariše da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”.

Nakon emisije Novalić saradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“. S obzirom da je ovu poruku u viber grupu saradnicima proslijedio Novalić, sve do prošle srijede i saslušanja Asima Sarajlića u Tužilaštvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor.

Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavci respiratora, tužilačkoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa, piše Inforadar.

Naime, tužioci su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiocima oktkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“ Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose sa javnošću Dženitu Silajdžić.

Koga štiti Izetbegović?

Koliko je cijeli ovaj slučaj kompleksan i zbog činjenice što je u aferu umiješan i sami politički vrh, potvrđuju i saznanja Inforadara kako nije izvjesno da će optužnica biti podigunura do 10. odnosno 15. oktobra i podnesena Sudu BiH, a što će zavisi od tužilačke procjene.

Naime, tužilačka trojka nije uvjerena, uprkos neoborivim dokazima, da bi optužnica kao takva bila i povrđena zbog uloge samog predsjednika suda BiH Ranka Debeveca za kojeg vjeruju da je pod političkim uticajem strane koja od početka nastoji obesmesliti istragu i kompromitirati tužioce, pa i same novinare koji su o ovoj aferi pisali.

Prema ranijim pisanjima portala Inforadar, zbog pokušaja mita od dva miliona KM prema tužiocu Mirzi Hukeljiću da iz optužnioce izostavi premijera Novalića, nakon čega je Hukeljić izvijestio Američku ambasadu u Sarajevu te je napravljena i službena zabilješka, Novalić bi se mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

(Inforadar)