Vijesti 01.02.2016.

Rat za fotelje izvršnih direktora “Pošta Srpske”

ČITANJE: 4 minute
poste srpske
Preduzeće za poštanski saobraćaj “Pošte Srpske” skoro puna dva mjeseca ima legalno izabranog samo generalnog direktora, Jasminku Krivokuću, ali ne i ostale članove uprave.

Izvršnim direktorima je istekao mandat 2. decembra, a nadzorni odbor nije imenovao vršioce dužnosti, tako da su “Pošte Srpske” praktično bez uprave. Pored nepostojanja izvršnih direktora, nedavno je preminula i Mara Pilipović, jedna od članova nadzornog odbora, tako da ni ovaj organ uprave nije potpun.

I Milutin Pejić čeka rasplet

Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora Pressa, ideju da Milenko Vučeta bude imenovan za izvršnog direktora za poštanski saobraćaj žestoko zagovara i njegov bivši šef i nekadašnji direktor “Pošta Srpske” Milutin Pejić.

– Nikome nije jasno da li je okončao sudski spor koji je prije više od deset godina pokrenuo Pejić protiv “Pošta Srpske” zbog navodno nezakonite smjene. Poslije njega na čelu ovog preduzeća izmijenjalo se nekoliko direktora, od radikala Milanke Rendić i Nebojše Balabana, do SNSD-ove Jasminke Krivokuće, ali sudski spor je navodno još “živ”, pa postoji ozbiljna sumnja da Vučeta treba da dođe na funkciju izvršnog direktora kako bi isposlovao da njegovom bivšem šefu i bivšem stranačkom kolegi iz tadašnje SP RS budu isplaćene “zaostale plate” – kaže naš sagovornik.

Prema tvrdnjama izvora Pressa odlično upućenog u stanje u ovom javnom preduzeću, u toku je pravi rat za funkcije izvršnih direktora. Naš sagovornik tvrdi da se najveća borba vodi unutar DNS-a, gdje se za funkciju izvršnog direktora za poštanski saobraćaj bore dosadašnja šefica tog resora Snježana Martić, zatim aktuelni načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u banjalučkoj Gradskoj upravi Milenko Vučeta, kao i PTT inženjer i radnik ovog preduzeća Zoran Durić.

Balaban i Čubrilović

 

– Unutar DNS-a u toku je žestoki sukob dvije struje zbog izbora izvršnog direktora. Martićeva uživa podršku predsjednika banjalučke gradske skupštine Budimira Balabana, dok Vučeti stranu drži predsjednik republičkog parlamenta i šef banjalučkog DNS-a, Nedeljko Čubrilović. Pri tome dobar dio DNS-a ne gleda blagonaklono na eventualni izbor Vučete, jer se već nalazi na privlačnoj funkciji u Gradskoj upravi na kojoj je prije njega bio “popularni” Miloš Šmitran, za koga je javnost saznala prije nekoliko godina kada je otkriveno da je tokom rukovođenja boračkim resorom u Banjaluci stekao šest stambenih i poslovnih prostora. Pored toga, Vučeta je bio zamjenik bivšeg generalnog direktora ovog preduzeća Milutina Pejića u čijem periodu su “Pošte Srpske” poslovale s višemilionskim minusom – objašnjava naš sagovornik.

Pored pomenute funkcije izvršnog direktora za poštanski saobraćaj zbog koje se vodi pravi rat u DNS-u, naš sagovornik tvrdi da se grčevita borba vodi i za preostale funkcije izvršnih direktora.

– Za izvršnog direktora za računovodstvo i finansije konkurisao je samo dosadašnji šef tog resora Milenko Janić, ali on nema podršku NO, tako da su sve prilike da se neće zadržati u fotelji. Janić je širu popularnost stekao u aprilu 2014. godine kada je u javnost izašlo da je, pored direktorske plate u “Poštama Srpske”, tokom 2013. godine kao član odbora za reviziju u “Putevima RS”, “Željeznicama RS”, Sportskoj dvorani “Borik”, banjalučkoj “Toplani”, “Kosmosu” i “Poslovnoj zoni” Banjaluka dodatno zaradio 22.921 KM – objašnjava naš izvor.

I Protićev brat u igri

 

On dalje dodaje da se za fotelju izvršnog direktora za pravne i opšte poslove bore dosadašnja šefica tog sektora Dragojla Grabovac, inače sestra bivšeg poslanika DNS-a Predraga Rosića, kao i radnik banjalučkog Centra za socijalni rad Igor Baroš.

– Najveća gužva je u borbi za fotelju izvršnog direktora za informaciono-komunikacione tehnologije i marketing. Na konkurs su se prijavili aktuelni direktor za prodaju i marketing Branko Lepir, zatim radnik ovog preduzeća Dragan Tešanović, potom Snežana Stanković koja radi u jednoj banjalučkoj banci i u rodbinskim je vezama s funkcionerom DNS-a Vinkom Lolićem, a na konkurs se prijavio i Zoran Protić, brat šefa Izvršnog odbora i predsjednika Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodana Protića – objašnjava naš sagovornik.

(Press)