Vijesti 26.08.2020.

RATKO MLADIĆ: Optužnica protiv mene pala u vodu, kao oficir radio sam čestito i zakonito

ČITANJE: 3 minute

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen, rekao je danas pred sudom u Hagu da je čestito i zakonito radio kao oficir i da je optužnica protiv njega “pala u vodu”.

“Da li je u pravu prethodno veće koje je mene osudilo na doživotnu robiju? Nisu u pravu. Zašto? Oni su u sukobu interesa, branili su ne istinu, nego Holandiju i holandski bataljon”, rekao je Mladić, aludirajući na Srebrenicu, na kraju dvodnevne raspravo o žalbi koju je uložio na prvostepenu presudu, prenose agencije.

Stojeći, u tamnom odelu, svetloj košulji s plavom kravatom, Mladić je glasno, ali usporeno, rekao da “ne brani sebe”, nego “narod srpski koji je na vetrometini velikoj”.

“Ja sam čovek koji se ceo život profesionalni vojnik. Čestito sam radio i u miru i u ratu, u skladu sa zakonima moje države koju je razorio NATO”, kazao je Mladić.

General Mladić je tužioce optužio da su “dva dana obasipali užasnim, zmijskim, djavolskim rečima”.

“To nisam ja, što ste vi o meni rekli. Ili je tužiteljka pojela zmiju ili NATO optužnicu. Ne vredi vam gospodjo da perete to čedo NATO”, kazao je Mladić, nazivajući i sud “čedom NATO”.

Za Srebrenicu je rekao da je “ključ ovog sudjenja”, opisujući kako je, posle pada enklave, u julu 1995, zaostali muslimanski vojnik pucao na njega i “promašio”. Kako je kazao, nije uzvratio, niti dozvolio obezbedjenju da to učini, zato što je vojnik imao prsluk Unprofora.

Mladić je naglasio da, uprkos dogovoru, medjunarodne snage nisu 1993. demilitarizovale pet zaštićenih zona UN Srebrenicu, Sarajevo, Goražde, Žepu i Bihać.

“U Sarajevu je ceo rat, i posle 1993, bio prvi korpus Armije BiH. Jel’ on razoružan. Nije. Zašto? Ko je kriv? Ratko Mladić? Ili generali (Unprofora) Morijon, Kot, Žanvije, Smit, Rouz…”, zapitao je Mladić.

On je rekao da “nije svetac, nego običan čovek”.

“Mene je sudbina dovela da branim svoju državu SFRJ, koju ste vi zapadni silnici razbili, uz pomoć Vatikana i one mafije iz Nemačke”, rekao je Mladić.

Povišenim glasom, naglasio je da “nije rat počeo Ratko Mladić, nije on napravio plan napada na Jugoslaviju”.

“Čuće narod šta Ratko govori, živ sam i zdrav i živeću dok ima našeg plemena i našeg naroda. A ova optužnica je pala u vodu”, zaključio je Mladić.

Predsjedavajuća sutkinja Prisca Nyambe zaustavila ga je kada je isteklo deset minuta predviđenih za završnu riječ.

Haški tribunal je generala Mladića, 22. novembra 2017, nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog “genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95”.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen, a tužioci da bude osuđen i za genocid u još pet bosanskih opština – Foči, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Haški sud će pravosnažnu presudu generalu Mladiću, kako je najavljeno, doneti u prvoj polovini iduće godine.

Ceo govor Ratka Mladića možete poslušati na snimku od 49:19.

(SB/banjaluka.net)