Politika 06.02.2017.

Ratni arhiv stiže u Srpsku

ČITANJE: 2 minute

Uspostavljanje informacionog centra Haškog tribunala u Banjaluci prvi je korak da se ratna dokumetacija vrati Republici Srpskoj.

U skladu sa tim Vlada RS je zadužila Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Ministarstvo pravde RS da sa predstavnicima Haškog tribunala preduzmu aktivnosti radi uspostavljanja informacionog centra. Naime, u centrima koji budu osnovani na prostoru bivše Jugoslavije biće dostavljeni dokumenti iz Haškog tribunala, nakon što se on ugasi.

Prvobitno je bio plan da se svi javni dokumenti iz BiH arhiviraju u Sarajevu.

– Na to nismo pristali, jer smatramo da dokumenti koji pripadaju Srpskoj treba da se njoj i vrate. Kada je uspostavljen Informacioni centar tribunala u Sarajevu tražili smo od sekretarijata Haškog suda da se takav centar formira i u Banjaluci. Međutim, dobili smo obrazloženje da se mora ispitati da li se on može formirati u okviru Republičkog centra budući da kritikujemo rad Haškog tribunala – kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra. Objašnjava da su se nakon toga obratili, preko oficira za vezu, sekretarijatu u Hagu da se na osnovu sporazumu o saradnji formira centar i u RS.

– Iako se radi o javnim dokumentima, odnosno o onim spisima koji nisu po oznakom „poverljivo“ i „tajno“, nama je značajno. Kada se bude rešavao konačni status arhive naša pregovoračka pozicija će biti povoljnija. Pokazaćemo da poštujemo zaključke NS RS i Vlade RS da sve što je oduzeto i dato Tribunalu treba da bude i vraćeno, jer je to naše vlasništvo – ističe Kojić.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka navode da oni imaju dobru saradnju sa Međunarodnih krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

– Uspostavljena je na osnovu Zakona o ustupanju predmeta od strane Haškog tribunala Tužilaštvu BiH i korištenju dokaza pribavljenih od tog suda u postupcima pred Sudovima u BiH – navode u ovom tužilaštvu.

Ističu da se u njihovom radu nalazi ukupno 178 predmeta počinjenog krivičnog dela ratnih zločina.

Centar i u Sarajevu

Portparol Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nenad Golčevski izjavio je, nakon potpisivanja memoranduma o osnivanju Informacionog centra u Sarajevu, da će korisnici imati pristup više od 400.000 dokumenata.

On je istakao da je od toga 100.000 dokaznih predmeta, odnosno dokumenata koji svedoče o zločinima koji uključuju više od 3.000 video snimaka. Informacioni centar u Sarajevu biće smešten u Većnici. Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca BiH, izjavila je da će on biti od velikog značaja za BiH, a posebno za pravosuđe i Tužilaštvo BiH.

(blic)