Vijesti 08.04.2017.

Ratni vojni invalid iz Banjaluke vodi borbu oko stana: Ne žele sa bebom u borački stan

ČITANJE: 3 minute

Ratnom vojnom invalidu Darku Đuriću i njegovoj porodici prijeti deložacija iz opštinskog stana u Lazarevu, jer im je dodijeljen novi stan u Adi, ali oni odbijaju da se presele.

Đurići ovih dana očekuju prinovu, pa ipak njihovu sreću zbog četvrtog člana porodice remete konstantne opomene nadležnih, da moraju izaći iz stana u Lazarevu, koji je vlasništvo Grada.

Darko (43) priča kako se u tu zgradu samonicijativno uselio prije 5 godina, jer više nije mogao da čeka da mu se, kao RVI druge kategorije, dodijeli stan.

Za to vrijeme, oženio se, digao kredit da opremi stan od 60 kvadrata, da bi tek onda dobio ključeve stana u novosagrađenim boračkim zgradama u Adi.

– Ne želimo tamo da živimo, jer je stan mali, ima 40 kvadrata, a nama beba samo što se nije rodila, nemamo gdje ni krevetac da stavimo. U Adi je život neuslovan i za zdravu osobu, a kamoli čovjeka sa invaliditetom, zgrada nema grijanje, lift i hodnici su preuski, u toaletu nema mjesta za mašinu za veš – tvrdi Darko.

Pojašnjava da mu je taj stan dodijeljen kao samcu, na osnovu bodova od prije 10 godina, te da niko nije uvažio njegove dopise da je u međuvremenu stekao porodicu.

Darko se svim silama bori da ostane u Lazarevu, naselju gdje je odrastao, a za način kako se obreo u sadašnjem stanu ima objašnjenje.

– Muka me natjerala jer sam podstanar bio 9 godina. Znao sam da je ovaj stan u vlasništvu Grada i da je prazan, a imam pravo na njega, jer u Službenom glasniku piše da se u napušten stan može useliti invalid i porodica poginulog borca. U zgradi ima još praznih stanova, Grad ni ne zna šta ima u vlasništvu. Svi komunalni računi ovde uredno stižu na moje ime – govori sa mukom, šta je sve preturio preko glave.

U međuvremenu sa porodicom je preživio i nekoliko pokušaja deložacije. Posljednji put, Đurićima su sudski izvršioci zakucali na vrata u februaru.

– Svaki put je stresno prolaziti kroz isto. Željeli bismo da stan preuredimo, pregradimo jednu sobu zbog sina Stefana, ali ne smijemo se usuditi, jer ne znam do kada ćemo ovdje ostati – priča supruga Božana, koja već danas može otići u porodilište.

Ekipa „EuroBlica“ razgovarala je juče sa Đurićima, a ubrzo nakon našeg odlaska posjetila je ih je i policija i to po zahtjevu Gradske uprave.

U Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu naglašavaju da “porodica Đurić Darka, ratnog vojnog invalida, stan u Banjaluci u ulici Knjaza Miloša, koristi bez valjanog akta o dodjeli stana na korištenje”.

– Imenovanom je na korištenje dodijeljen jednosoban stan u novogradnji u naselju Ada. Stan mu je dodijeljen kao samcu – RVI prve kategorije, a odredbe navedene Uredbe ne poznaju mogućnost dodjele većeg stana zbog naknadnog povećanja broja članova porodičnog domaćinstva. Đurić je preuzeo rješenje i ključeve od stana u Adi i smatra se trajno stambeno zbrinutim – kažu u odjeljenju.

Ističu da korisnici po zaključenju ugovora o zakupu, stan mogu otkupiti, dodajući da u postupku otkupa stana RVI prve kategorije ne plaćaju otkupnu cijenu.

Napomenuli su i da je Darku Đuriću ranije ponuđen stan u naselju Zalužani, što je on odbio.

U rat sa 17 godina

– Prvi sam otišao u rat sa 17 godina, prvi stradao, sa 18 sam ostao bez noge, a zadnjem mi dodjeljuju stan, 20 godina poslije rata. Znamo ko je u međuvremenu i kako su se sve dobijali državni stanovi – ogorčen je Darko, koji na sve adrese kuca kako bi mu poništili rješenje o dodjeli stana u Adi.

(EuroBlic)