RAVNOMJERAN RAZVOJ RS: U opštine uloženo 128 miliona KM

Ravnomjeran razvoju svih lokalnih zajednica u Srpskoj kroz ulaganja u one razvojne projekte koji su tom području potrebni, cilj je razvojnog projekta Vlade RS. Ideja potiče iz potrebe da se u manje razvijenim lokalnim zajednicama obezbijedi održiv razvoj i stvori ambijent za život po mjeri njihovih građana.

Ovim razvojnim projektom obuhvaćeni su svi dijelovi Republike Srpske, a ogleda se kroz sufinansiranja ili finansiranja raznih infrastrukturnih i drugih projekata, koje opština kandiduje u cilju razvoja i integracije.

Finansijska sredstva obezbjeđuje Vlada RS  kroz partnerske odnose sa Vladom Republike Srbije ili putem sredstava Investiciono-razvojne banke u saradnji sa Vladom Švajcarske.

Iako svakodnevno pristižu optužbe da se na račun ulaganja u zapadni dio RS, nepravedno zapostavlja njen Istok, predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić smatra da takve priče ne nailaze na svoju potvrdu u praksi, te da podacima o izdvojenim sredstvima Vlade RS za ovakve namjene u proteklom periodu dokazuju suprotno.

On smatra da se u praksi sprovodi politika ravnomjernog razvoja svih opština i gradova u Srpskoj, te da Vlada ulaže sredstva i sufinansira one projekte za koje opština smatra da su od prioritetnog značaja.

„Od kada sam predsjednik Saveza opština i gradova RS, obišao sam dobar dio tih nerazvijenih opština, gotovo sve i ono što znam jeste da se Vlada RS zaista trudi da u svakoj od tih opština, putem različitih Ministarstava, javnih ustanova i preduzeća implementira neki od projekata. Rekao bih da su sve opštine u jednakoj mjeri, nezavisno da li su na zapadu, sjeveru, jugu ili istoku imali na neki način prioritet, jer ta struktura RS sa 64 opštine i grada i Vladom kao centralnim nivoom vlasti poprilično je jednostavna  i sama komunikacija između Vlade i Ministarstava sasvim u redu i dobra“, rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

On dodaje da uvijek ima primjedbi raznih opština da ponekad implementacija nekih projekata teče sporo, da za neke projekte za koje ne mogu sami da obezbijede sredstva traže pomoć od Vlade i da to traje duži period, ali da je ocjena njega kao načelnika, ali i načelnika drugih opština da Vlada ravnomjerno podržava sve dijelove RS.

„Obilazeći te opštine i gradove vidio sam da se u svakoj od njih implementira neki od projekata, čak i u malom Istočnom Mostaru koji ima stotinjak stanovnika, kao i u Istočnom Drvaru ili nekim drugim lokalnim zajednicama. U Trnovu, na primjer imamo 1500 stanovnika, a ovih dana tamo rade sportsku dvoranu, trg, konstrukciju škole, zgradu opštine, rade presvlačenje puta kroz centar opštine i to sve rade zajedno sa Vladom RS. Tako da su to oni projekti koji su načelnici kandidovali, odnosno građani su ti koji su kandidovali, jer su ih oni prezentovali  kroz svoje predizborne priče“, ističe Ćosić.

Prema njegovim riječima iz sredstava Vlade RS prošle godine za razvoj lokalne zajednice uloženo je 128 miliona KM.

„U Istočnom Sarajevu je izgrađena bolnica vrijednosti 60 miliona. Ovih dana se implementira novi investicioni ciklus na Jahorini vrijedan 30 miliona KM, ovdje između Pala i Istočnog Novog Sarajeva je urađen put koji se upravo još jednim dijelom rekonstruiše, a čija je vrijednost 20 miliona KM. Kod nas u Istočnom Novom Sarajevu Vlada RS pomaže u izgradnji pozorišta sa 2 miliona, te sportske dvorane sa 2 miliona KM.  Ova sredstva Vlade Republike Srbije su obezbijeđena i za opštinu Sokolac i za opštinu Pale, Istočna Ilidža gdje se radi centralni spomenik, Istočno novo Sarajevo, Trnovo. Opština Han Pijesak je prošle sedmice imala otvaranje Sokolskog doma, rekonstrukcija putem sredstava Vlade Srbije. U opštini Rogatica takođe, kao i u Višegradu, Kalinoviku povodom slave opštine otvoreni su novi infrastrukturni projekati. Velikim dijelom su finansirana ili sredstvima Vlade Srbije ili sredstava kliringa“, dodaje Ćosić.

On ističe da istočni dio RS nije zapostavljen, ali da postoje izvjesni problemi u pogledu geografskih osobina ove regije, što znači da ona zahtijeva neprestana ulaganja.

„Na Tjentištu vrijednost puta kojim  je olakšana komunikacija Čemerno – Gacko je 75 miliona KM. Ima dosta projekata koji su u istočnom dijelu implementirani. Problem je što je istočni dio geografski organizovan tako da zahtijeva neprestano investiranje. U taj put je uloženo 75 miliona KM, ali sigurno da treba uložiti još bar 50 miliona KM da bi se popravila putna mreža. Pored toga, imamo Šćepan polje od Foče do granice sa Crnom Gorom, za koje treba 100 miliona da se rehabilituje. Nisu tačne primjedbe da Vlada RS ne ulaže u istočni dio RS. Mi u Istočnom Sarajevu znamo da je sve i jedan  kapitalni projekat urađen uz podršku Vlade, zahvaljući sredstvima Vlade. U opštini koju ja vodim kao načenik znam da je u zadnje dvije godine od Vlade RS u ovu opštinu upućeno 8 miliona KM kroz projekte koje smo mi kandidovali“, naglasila je Ljubiša Ćosić.

Kao jedno od mogućnih rješenja, Ćosić ističe nedostatak Zakona o ravnomjernom regionalnom razvoju, koji će definisati prioritet, dugoročne i srednjeročne planove javnih investicija kao i njihove izvore finansiranja.

Na istoku RS fokus na putnoj infrastrukturi

Ministarstva saobraćaja i veza poručuju da je za naredni period planirano nekoliko infrastrukturnih projekata, rehabilitacija magistralnih puteva, kao i izgradnja novih saobraćajnica na istoku RS, kao i u Hercegovini.

Za realizaciju planiranog projekta rehabilitacija magistralne i regionalne putne mreže u RS planirano je 100 miliona evra, priprema ovog projekta i pregovori sa Svjetskom bankom oko obezbjeđivanja sredstava je u toku.

Kada je riječ o izgradnji magistralnih puteva, prioritet će imati poveznica Foča- Šćepan Polje u dužini 20 kilometara sa međudržavnim mostom. Glavni projekat je završen, a u toku je pribavljanje lokacijskih uslova, rješavanje imovinskih odnosa i pregovaranje sa EBRD-om za kreditna sredstva za izgradnju ovog puta.

Pored ovog, za naredni period planirana je i izgradnja regionalnog puta Nevesinje-Berkovići u dužini 19 km, a projekat bi trebao biti finansiran iz vlastitih sredstava i granta agencije ORIO, Vlade Holandije.

Izgradnja brzog puta Bijeljina-Zvornik-Milići-Sokolac, na čiju izgradnju građani istoka RS čekaju dugi niz godina, jedan je od prioriteta kada je u pitanju izgradnja saobraćajnica. U toku je izrada generalnog projekta, a finansijska sredstva za njegovu realizaciju biće obezbijeđena iz vlastitih sredstava “Autoputevi RS”.

„Prema ugovoru konsultant treba do kraja godine ispručiti generalni projekat i tad ćemo  imati procjenu vrijednosti izgradnje ovog puta. Namjera nam je da fazno gradimo ovaj put u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima. Takođe, kroz projekat rehabilitacije magistralne i regionalne putne mreže planira se rehabilitacija magistralnog puta M-6 Ljubinje, granica entiteta u dužini od 15 kilometara, a za koji je podnesen zahtjev za utvrđivanje opšteg interesa radi eksproprijacije, jer se mijenja trasa. Procijenjena vrijednost projekta je 7,5 miliona КM i urađen je glavni projekat. Planirana je i rehabilitacija puta Ljubinje – Trebinje u dužini 60 kilometara, procijenjene vrijednosti 18 miliona КM“, poručuju iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Kada je u pitanju izgradnja autoputeva, akcenat je na izgradnji koridora koji bi povezao RS sa susjednom Srbijom, što je predviđeno izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS poručuju da su aktivnosti na izgradnji mosta preko rijeke Save na lokaciji Sremska Rača pokrenute, te da je Ministartsvo  uputilo inicijativu Savjetu ministara BiH za definisanje i potpisivanje potrebnih međudržavnih sporazuma u cilju realizacije projekta izgradnje autoputa Vukosavlje– Brčko – Bijeljina – granica Republike Srbije, odnosno autoputa Beograd – Sarajevo i određivanje lokacije zajedničke tačke autoputa na granici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, te planiranje izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao