Vijesti 08.04.2021.

VANDALIZAM Razbijena stakla na pametnom stajalištu u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Nije prošlo ni nekoliko mjeseci, a pametno autobusko stajalište kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Trapistima u Banjaluci je razbijeno.

Naime, vandali su razbili stakla na ovom jedinstvenom autobuskom stajalištu, ne samo u RS i BiH, nego i u regionu, pišu Nezavisne.

Pametno autobusko stajalište otvoreno je početkom godine. Izvođač radova je preduzeće “Telemaks” iz Banjaluke koje je, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekat “pametnog stajališta”.

Opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem se prikazuje vrijeme dolaska autobusa na stajalište.

Osim toga, i sa servisne informacijijama kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, a na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

Ovaj projekat konceptualno je razvila Gradska razvojna agencija (CIDEA) i predala ga Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje RS i informaciono društvo i UNDP-u na finansiranje.

Ovo je jedan od 10 projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima, a za njega je izdvojeno 50.000 KM.

(E.M)