Region 05.07.2022.

RAZBIJENA STAKLA SOBRANJA: Demonstranti u Skoplju se sukobili sa policijom

ČITANJE: 3 minute

Demonstranti koji porotestuju protiv prihvatanja francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom sukobili su se večeras sa policijom ispred Sobranja Severne Makedonije. Razbijena su stakla na Sobranju i oštećena je fasada, prenela je Nova Makedonija.

Protest je počeo ispred zgrade Vlade Severne Makedonije, ispred koje je postavljen korodon policije u opremi za razbijanje demonstracija, a završio pred Sobranjem, gde su desetine mladića, od kojih jedan deo i maskiran, bacale petarde, navijačke baklje, flaše sa vodom i kamenje na policijski kordon.

Nakon što su uklonili zaštitnu ogradu i pošli prema kordonu, policija je intervenisala i potisnula demonstrante dalje od zgrade parlamenta Severne Makedonije, obezbeđujući okolne ulice. Kordon policije bio je raspoređen duž ulice koja prolazi ispred Skupštine i potisnuo je demonstrante ka obližnjem parku, ali su oni nastavili da gađaju policajce.

Demonstranti nastavljaju da bacaju predmete na policiju, a kako je javio Radio slobodna Evropa, ima povređenih policajaca. Kola hitne pomoći stigla su pred skupštine, a najmanje dvojica demonstranata su privedena. Nova Makedonija javlja da su povređena najmanje četiri policajca.

Više hiljada građana okupilo se prethodno večeras u Skoplju, četvrti dan zaredom, tražeći od vlade Severne Makedonije da odbaci francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom, koji je već prihvaćen u Sofiji.

Učesnici protesta, koje podržava najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, smatraju da je francuski predlog štetan po makedonske nacionalne interese i da vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Na protestu su mogli da se čuju pozivi na ostavku, uvredljive reči upućene političarima, premijeru Severne Makedonije, predsedniku države, ministru spoljnih poslova.

Prethodno su u protestnoj šetnji od vlade do sobranja nezadovoljni gradjani u koloni prošli ispred ministarstva spoljnih poslova koju su gadjali jajima, petardama i drugim predmetima, gde su tražili ostavku ministra Bujara Osmanija, za koga smatraju da loše vodi pregovore sa Sofijom.

Demonstranti su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tokom protesta uzvikivali su „Ostavke, ostavke“, „Makedonija, Makedonija“, „Nikad Severna, samo Makedonija“.

U Skoplju je danas boravio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel da bi podstakao makedonske vlasti i gradjane da prihvate francuski predlog iza kojeg je stala cela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de fakto deblokirati EU integracije Severne Makededonije.

Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Mišelu potvrdili da je predlog nakon modifikacije postao prohvatljiv, ali da konačnu reč treba da da parlament.

Taj predlog za rešenje spora i početak pregovra je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

(SB)