Vijesti 07.12.2018.

Razbijena zločinačka grupa koja je krijumčarila strance iz BiH u Hrvatsku

ČITANJE: 2 minute

Zagrebačka policija je u koordinaciji s USKOK-om osumnjičila 14 krijumčara, uključujući Pakistanca i dvoje Avganistanaca, da su u protekla četiri mjeseca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u Sloveniju i Italiju prebacili najmanje 119 osoba i pritom zaradili barem 64.000 evra, objavili su u petak policija i USKOK-om.

Višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je jedanaest hrvatskih državljana, dvoje državljana Avganistana od kojih je jedan tražilac azila i jedan državljanin Pakistana, takođe azilant.

Terete ih za protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u sastavu zločinačke organizacije, javlja Hina.

Policija je utvrdila da je 14 osumnjičenih, u dobi od 20 i 47 godina, među kojima je i jedna žena, od kraja jula do sredine oktobra u najmanje 13 navrata prokrijumčarilo 119 osoba.

Osumnjičenici su, navodno, u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju organizovali i pomagali strancima da izbjegavajući graničnu kontrolu pređu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području Karlovačke i Ličko-senjske županije. Tu su ih preuzimali vozači koji su ih ličnim i teretnim vozilima uz korištenje jedne ili više prethodnica prevozili do Zagreba, gdje su ih smještali u unajmljene prostore te zatim dalje prevozili do granice sa Slovenijom, na području Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije.

Drugi članovima zločinačkog udruženja potom su, izbjegavajući graničnu kontrolu, migrante prebacivali u Sloveniju i Italiju.

Trinaest pripadnika krijumčarske organizacije uhapšeno je u srijedu i četvrtak, u koordinisanoj operativnoj akciji kodnog imena ‘RUTA 2’, na području zagrebačke i primorsko-goranske policije, dok se još traga za jednim osumnjičenim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičenima je u pretragama oduzeto više mobilnih telefona, SIM kartica, potvrda o uplatama domaćeg i stranog novca te drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u predstojećem krivičnom postupku.

USKOK je objavio da su četvorica osumnjičenih sa zasad nepoznatim osobama dogovorila prebacivanje stranaca preko bosanskohercegovačko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za 1.000 evra po osobi. Tako su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebacili najmanje 15, a iz Hrvatske u Sloveniju 104 strana državljana, za što su primili najmanje 64.000 evra koje su podijelili.

(Agencije)