Vijesti 22.04.2018.

RAZGOVOR O PROŠIRENJU SARADNJE Radojičić sa delegacijom Sankt Peterburga

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je prilikom razgovora sa delegacijom distrikta Vasiljevska ostrva, dijela Sankt Peterburga, da sa ovim gradom postoji mogućnost za saradnju u oblasti privrede, ali i škola i univerziteta.

Radojičić, koji je povodom Dana grada upriličio prijem za rusku delegaciju, istakao je brojne oblasti saradnje u kojima su već ostvareni kontakti, te napomenuo kako veća grupa umjetnika i kulturnih radnika iz Banjaluke idućeg mjeseca ide u Sankt Peterburg.

“Cijenimo da postoje mogućnosti za saradnju i u drugim oblastima, poput privredne i u kontaktima mladih, odnosno škola i univerziteta. Delegacija Sankt Peterburga i sutra će razgovarati sa načelnicima pojedinih odjeljenja Gradske uprave o konkretnim oblastima saradnje”, rekao je Radojičić.

Radojičić je podsjetio na saradnju sa Ruskom Federacijom, naročito sa Sankt Peterburgom, koji je jedan od prijatelja Banjaluke, te je izrazio zadovoljstvo što su njeni gosti za Dan grada.

“Ako gledamo istorijski, Sankt Peterburg je grad heroj Drugog svjetskog rata, a Banjaluka danas obilježava godišnjicu oslobođenja od fašizma 1945. godine. Možemo da napravimo istorijsku paralelu između tog velikog grada i jednog malog na Balkanu, koji su ponosni svojom antifašističkom tradicijom”, naveo je Radojičić.

Rukovodilac administracije distrikta Vasiljevskog ostrva Sankt Peterburga Julija Kiseljova rekla je da postoje dobre perspektive na kojima treba raditi, prije svega, u oblasti industrije, kulture i obrazovanja.

“S obzirom na to da postoji želja za saradnjom sa obje strane, vjerujem da ćemo imati veliki uspjeh u tome”, navela je Kiseljova.

(Srna)