Region 12.10.2020.

“RAZGOVOR PRIJATELJA”: Vučić se u Beogradu sastao sa Dodikom i Čovićem

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije ugostio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića.

“Razgovor prijatelja – predsednik Vučić sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom HDZ BiH i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem”, poručio je predsednik Vučić putem Instagrama, prenosi RTS.

Predsednik Srbije je objavio i zajedničku fotografiju s Dodikom i Čovićem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja EU s ciljem održavanja snažne evropske perspektive regiona, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja.

Saradnja sa evropskim partnerima na tom putu, istakli su sagovornici, unaprijediće proces pristupanja, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije nakon sastanka u Beogradu.

U saopštenju se ističe da su nastavak razvoja regiona i poboljšanje odnosa od velike važnosti za ostvarenje dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta poput članstva u EU.

“Evropski put Srbije i saradnja u regionu, predstavljaju prioritete srpske spoljne politike”, istakao je Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju privrede.

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i BiH u EU, dodaje s eu saopštenju.

Sagovornici su razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU za zapadni Balkan.

“Takođe, diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posledica epidemije kovida 19”, navodi se u saopštenju.

Izetbegović: Nije u redu

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večeras da nije u redu to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd pozvao srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka, prenose agencije.

„Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dve noge“, izjavio je Izetbegović posle sednice Predsedništva SDA.

On je dodao da bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan.

(SB/banjaluka.net)