Vijesti 24.05.2022.

RAZGOVORI O STANJU U PRAVOSUĐU: Kristijan Šmit sa predsjednikom Suda BiH i glavnim tužiocem

ČITANJE: 1 minuta

Christian Schmidt danas je razgovarao o stanju u bh. pravosuđu sa predsjednikom Suda BiH, Rankom Debevcem, saopšteno je iz OHR-a.

“Pravosudne institucije na državnom nivou trebaju uživati podršku domaćih političkih struktura. Napadi i prijetnje protiv Suda BiH trebaju stati. Nezavisno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe u BiH će uvijek imati podršku međunarodne zajednice”, rekao je Kristijan Šmit, ističu iz Kancelarije visokog predstavnika.

Kristijan Šmit posjetio je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, gdje se sastao sa v.d. glavnog tužioca Milankom Kajganićem, prenosi Avaz.

Na sastanku je razgovarano o “zajedničkim aktivnostima i naporima dvaju institucija u procesu jačanja vladavine prava, poštivanja zakona i rada za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine”.

V.d. glavnog tužioca Kajganić upoznao je Šmita sa radom i kapacitetima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u svim oblastima i nadležnostima institucije, saradnji sa partnerskim pravosudnim i policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, regionu i inostranstvu, te aktivnostima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, terorizma, nekažnjenosti ratnih zločina, kao i drugim predmetima iz nadležnosti Tužilaštva BiH, saopšteno je nakon sastanka.

Kristijan Šmit je izrazio podršku ovoj pravosudnoj instituciji, u procesu jačanja vladavine prava, na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit