Svijet 14.05.2022.

RAZLAZ SA GRUZIJOM: U Južnoj Osetiji raspisan referendum o pripajanju Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Aktuelni predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov potpisao je u petak ukaz kojim je za 17. jul zakazao referendum o prisajedinjenju ovog otcepljenog gruzijskog regiona Rusiji. Moskva je priznala Južnu Osetiju i priobalni region Abhazije kao nezavisne posle kratkog rata sa Gruzijom 2008. godine.

„U principu, u Ustavu Republike Južne Osetije sve piše vrlo jasno. Naravno, treba da tražimo mišljenje naroda, odnosno da se postaramo da narod izrazi svoj stav prema ulasku u sastav Rusije“, rekao je Bibilov.

Pitanje na referendumu glasi: „Da li podržavate ujedinjenje Južne Osetije i Rusije?“.

Kako je precizirano, Bibilov je potpisao ukaz o raspisivanju referenduma rukovodeći se istorijskom željom naroda Južne Osetije da se ujedini sa Rusijom i u skladu sa članom 50 Ustava Južne Osetije.

Ranije, 30. marta, aktuelni predsednik Južne Osetije je izjavio da će Republika u bliskoj budućnosti preduzeti pravne korake da postane deo Rusije. Prema njegovim rečima, ujedinjenje sa Ruskom Federacijom je strateški cilj Južne Osetije.

Novi lider gruzijskog otcepljenog regiona Južne Osetije Alan Glagojev izjavio je u sredu da će sačekati signal iz Moskve pre nego što se održi referendum o pridruživanju Rusiji.

Glagojev, koji je pobedio aktuelnog predsednika Anatolija Bibilova na predsedničkim izborima prošlog vikenda, rekao je da je Južnoj Osetiji potrebno da Rusija bude uključena u referendum o pridruživanju toj zemlji ukoliko bi on bio održan, prenela je agencija Rojters.

Moskva je priznala Južnu Osetiju i priobalni region Abhazije kao nezavisne posle kratkog rata sa Gruzijom 2008. godine, podseća britanska agencija.

(SB)

Oznake: Južna Osetija