Region 21.11.2020.

RAZLIČITO O SPC: Nakon tenzija sa Krivokapićem, nesporazumi između Mandića i Medojevića

ČITANJE: 5 minuta

Šta smera mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ko je njegov prvi tim i da li će smene po dubini u organima izvršne vlasti biti temeljne i na taj način demontirati „tridesetogodišnji tehnokratsko-mafijaški režim Mila Đukanovića”, naizgled su bili povodi žestokih javnih rasprava na društvenim mrežama i nekih medija u Crnoj Gori.

Mnogi su verovali da će žestina sukoba u najjačoj pobedničkoj koaliciji Za budućnost Crne Gore, koju čine Nova srpska demokratija (NSD), Pokret za promene (PzP), Demokratska narodna partija (DNP), splasnuti nakon što je Krivokapić delimično saopštio imena svog tima, ali nisu bili u pravu, piše beogradska Politika.

Na površinu je isplivao dublji nesporazum, u kojem su PzP i njegov lider Nebojša Medojević javno okrivili Srpsku pravoslavnu crkvu da je ona glavni kadrovnjak Krivokapiću i da režira političku predstavu gde dolaskom nove vlasti „korumpiranom i kriminalizovanom režimu Đukanovića neće faliti ni dlaka s glave”.

Medijima „od sloge i mira” u pobedničkim koalicijama, već mesecima poslastica su objave pojedinih lidera Demokratskog fronta (DF), poput Nebojše Medojevića, predsednika PzP, i lidera DNP-a Milana Kneževića, koji javno iznose neslaganje s potezima mandatara, koje će, kako je najavio, sa svojim timom povući ukoliko 2. decembra u Skupštini Crne Gore dobije poverenje poslanika.

Svakako, lavinu kritika na društvenim mrežama, ali i u javnim reagovanjima pojedinih političkih aktivista, Medojević je zavredio zbog upornog ponavljanja da su „pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve i Druge familije uz pomoć nekih stranih ambasada zaslužni što mandatar Krivokapić namerava da sprovede tihu smenu vlasti i sačuva kriminalizovanu kliku na čelu s Đukanovićem”.

Lavina, ne samo „fejsbukovaca”, sručila se na Medojevića nakon što je u polemici na „Fejsbuku” napisao da mu je partijski kolega Andrija Mandić kazao da su „vladika Joanikije, Gojko Perović i Vlado Božović odgovorni za prevaru i izdaju birača”.

„Ja govorim imenom i prezimenom ko je u ime crkve učestvovao u ovoj prevari. I to govorim samo ono što mi je Adrija rekao. Vladika Joanikije, pop Gojko Perović i Vlado Božović. Oni su odgovorni za ovu prevaru i izdaju birača. A Crkva nisu sveštenici, nego narod. Samo ja više neću učestvovati u političkim igrama sveštenika koji su odigrali još jednom za Mila Đukanovića i opstanak ovog režima”, napisao je Medojević.

Odgovarajući na pitanje jednog od korisnika „Fejsbuka” zašto PzP i ostali iz DF-a dozvoljavaju da Krivokapić, Perović i ostali budu ispred njih, on je odgovorio:

„Zato što je ovog puta crkva napravila dil sa đavolom i sorošoidima iz ’Vijesti’. Mi ćemo glasati za tu vladu zbog građana. Ali ćemo ih svakog dana prozivati da ispune očekivanja građana.”

Medojević je ponovio da ako „Krivokapić ne uhapsi Đukanovića i mafiju oko njega, onda je jasno čiji je čovek i ko ga je na to mesto doveo”.

Iz Nove srpske (NSD) stiglo je reagovanje u kojem se kaže da „Andrija Mandić nikada nije izjavio da su vladika Joanikije, sveštenik Gojko Perović i profesor Vladimir Božović prevaranti, i to je jedini naš komentar na sve ono što se danas pojavilo u medijima, a što je vezano za tumačenje određenih privatnih prepiski na ’Fejsbuku’.”

Iz ove partije su dodali da iz tih razloga nisu odmah reagovala „verujući da čitava Crna Gora zna da su NSD i njen predsednik Andrija Mandić snažno vezani za SPC, patrijarha, sve njene vladike, sveštenstvo i verujući narod”. Navode „kako prljava kampanja pojedinih medija i određenih lica prevazilazi granice dobrog ukusa”.

„Naime, vladika Joanikije, sveštenik Perović i profesor Božović su upoznali Andriju Mandića sa Zdravkom Krivokapićem i preporučili ga za čoveka koji bi nosio izbornu listu već dogovorene velike narodne koalicije, koju je okupio DF. Nakon tog sastanka, kao što je prirodno, naš predsednik Mandić je obavio razgovore s predsednicima PZP i DNP, informišući ih o ovom predlogu”, piše u saopštenju NSD.” Nije nepoznato da je Nebojša Medojević bio protivnik takve ideje i da je baš predsednik NSD prelomio da svoje mesto na listi ustupi Zdravku Krivokapiću, a sam ode na poslednje, rizikujući tim nedogovorenim potezom pogoršanje odnosa s predsednikom PZP i tom strankom”.

Podsećaju da je to bio prvi put da je u DF-u „neko od lidera povukao potez koji nije bio stvar dogovora i opšteg konsenzusa, što najbolje svedoči o tome koliko je predsednik NSD vrednovao predlog koji je došao od tako značajnih ljudi”.

Da prokomentariše ova i druga reagovanja zamolili smo Medojevića, koji nam je kazao:

„Neću više sa Crkvom i popovima da polemišem. Kako je rekao Sveti Nikolaj Velimirović, sveštenici imaju svoj sud i sudije i njihovi gresi se strože kažnjavaju nego gresi nas običnih vernika. Meni je važno da je Mandić potvrdio da sam bio protiv postavljanja nepoznatog i neproverenog čoveka za nosioca liste. Na političku komunikaciju sa crkvom sam stavio tačku.”

Zamolio nas je da ne ispustimo i sledeću poruku:

„PzP će sigurno glasati za vladu Zdravka Krivokapića i u to niko ne treba da se sumnja. Ova vlada ne zaslužuje više nijedan moj komentar do sednice skupštine, a tamo ćemo glasati za nju, samo da se DPS ne vrati.”

Upitali smo ga zašto je sve te poruke neslaganja s potezima mandatara javno objavio, na šta je odgovorio:

„Vreme će sve brzo pokazati. Ja neću da snosim odgovornost pred istorijom i našim potomcima zbog ove istorijske greške. Hteo sam da menjam Crnu Goru iz temelja. Nisu mi dozvolili.”

(SB/Banjaluka.net)