Politika 19.01.2021.

RAZLIČITO O VAKCINAMA: Za opozicionare molba Srbiji dokaz nesposobnosti, vlast ih naziva besramnicima

ČITANJE: 4 minute

Izjava srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika da će „zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj“, još jedan je dokaz nesposobnosti i nerada aktuelne vlasti – izjavio je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

On kaže da i ovaj Dodikov potez jasno dokazuje “nesposobnost vlasti da rješava osnovne probleme, uključujući i nesposobnost da se bori protiv pandemije korona virusa”.

Šarović tvrdi da je sve ovo dovelo do toga da imamo najveći postotak smrtnosti u regionu u odnosu na broj stanovnika.

– Od stalaka do vakcina, aktuelna vlast uvijek se oslanja se na nečiju pomoć. Oni uopšte nemaju jasan plan i strategiju kako dalje, niti dovoljno rade niti imaju rezultate. Sve se svodi na molbe za pomoć od drugih što je legitimno jedino kao zadnji, očajnički potez a nipošto kao što je kod njih slučaj – kao konstanta i jedini način rada – navodi se u Šarovićevoj izjavi, saopštio je SDS.

Borenović: Poigravaju se zdravljem ljudi

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ispričao je danas za N1 da je od bosanskohercegovačke vlasti vrlo licemjerno sve ono što se dešava u postupku nabavke vakcina protiv korona virusa.

On je istakao da se radi o apsurdu i da se vlast poigrava sa zdravljem ljudi.

”Vrlo licemjerno od strane vlasti u Bosni i Hercegovini, imamo potpuno simetričnu vlast i političe partije koje su vlast i u RS i na nivou zajedničkih institucija. To je jedna velika bruka i sramota, poigravari se sa zdravljem ljudi. Zaista je apsurdno”, istakao je gost N1.

Potom je rekao da postoje zakonska rješenja za pravovremenu intervenciju. Ali…

”Imam jako solidne zakonske ovkire koji omogućavau da se vakcine nabave odmah. Savjet ministara u kordinaciji s vladama entiteta i Distrikta može donijeti mjere koje omogućavaju da se vakcine nabave po nekoj hitnoj proceduri. Pogotovo što dolaze iz istih partija. Ovo je poigravanje sa stvarima koje ne smiju da se rade. Pokušavam da shvatim te izgovore, ali ne mogu da shvatim šta je izgovor i opravdanje kada imaju sve mehanizme u svojim rukama”, dodao je Borenović.

”Imam osjećaj da niko od nas nije shvatio šta oni to rade, zašto ne krenu u ozbiljnu proceduru i da se to završi na način kako to rade zemlje u regionu. I to pojedinci koji dolaze iz iste koalicije. To je nenormalno, suludo. Nakon svih gluposti u prethodnnom periodu, neko se poigrava sa zdravljem ljudi”, dodao je.

Kovačević: Nije poniženje uraditi bilo šta

Samo potpuni besramnici i ljudi bez bilo kakve političke odgovornosti, poput Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, mogu kritikovati zalaganje bilo koga, pa tako i Milorada Dodika da učini nešto što će biti od izuzetne koristi za građane Republike Srpske i zaštitu njihovog zdravlja, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Miloradu Dodiku i ljudima iz rukovodstva Republike Srpske nije problem niti poniženje uraditi bilo šta da dođemo do vakcina i zaštitimo zdravlje građana Republike Srpske. Moram da naglasim da je Srpska uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti da što prije dođe do vakcina i ono što je suštinska stvar jeste da ćemo već naredne sedmice imati prvu isporuku vakcina za virus korona, a u toku februara i sve ostale vakcine tako da ćemo moći na potpuno odogovarajući način vakcinisati sve građane u Srpskoj koji imaju potrebu da budu vakcinisani”, istakao je Kovačević.

S obzrom na to da je Srbija uspjela već ranije da dođe do određenog broja vakcina, rekao je Kovačević, nama nije aposlutno nikakvo poniženje zamoliti bratsku zemlju kao što je Srbija Srpskoj da nam ustupi određeni broj vakcina dok ne stignu te koje smo već obezbijedili.

“Samo apsolutni besramnici i politički lešinari poput Mirka Šarovića i Branislava Borenovića mogu tako nešto da kritikuju”, zaključio je Kovačević reagujući na izjave Šarovića i Borenovića da se, kako kažu, Republika Srpska oslanja samo na nečiju pomoć.

Nešić: Iznad političkih razlika

Borba protiv virusa korona mora biti i jeste iznad svih političkih razlika, jer bolest ne bira prema političkoj pripadnosti kad utiče na zdravlje ili posao, izjavio je danas predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Nešić je rekao da je siguran da će Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić Republici Srpskoj učiniti dostupnim dio kontingenta vakcina kojima raspolaže i naglasio da je pomoć Srbije prirodna i normalna, jer je riječ o jednom narodu i jednoj sudbini na Balkanu, saopšteno je iz DNS-a.

“To će biti urađeno, ne zato što neko moli, nego zato što je saradnja, solidarnost i normalnost osnov toga što je Srbiji svaka svjetska vakcina danas na raspolaganju”, rekao je Nešić.

Nešić je istakao da je kada god je bilo potrebno Srbija pomagala Republiku Srpsku.

(SB/Srna)