Svijet 26.08.2020.

RAZLIKE: EU želi da u prvom talasu vakciniše protiv korone 40 odsto ljudi, SZO planira 20 procenata

ČITANJE: 1 minuta

Države Evropske unije, Velika Britanija i partneri Evropske unije dogovorili su nacrt plana vakcinacije protiv kovida-19 za najmanje 40 odsto svojih stanovnika i to bi moglo ugroziti plan Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi danas Rojters.

Cilj EU za početnu vakcinaciju dvostruko je veći od cilja SZO koja bi najpre putem globalne šeme nabavke kupila vakcinu za 20 odsto svetskog stanovništva koji pripada najranjivijim grupama.

Evropska unija procenjuje da će, ako bude vakcina proizvedena, udeo njenih stanovnika kojima je ona potrebna biti najmanje 40 odsto, čime se smanjuje dostupnost doza za manje razvijene zemlje.

Zasada nije odobrena vakcina protiv kovida-19, osim one koja je odobrena u Rusiji pre kliničkih ispitivanja na velikom uzorku, prenosi Indeks.hr.

„Dodavanjem svih trenutno poznatih rizičnih grupa označiće se verovatno 40 odsto stanovništva“, navodi se u dokumentu koji su usvojili zdravstveni stručnjaci iz država članica EU, kao i Velike Britanije, Švajcarske, Norveške i balkanskih zemalja. U dokumentu se navodi da više od 200 miliona stanovnika EU spada u „prioritetne grupe“, među kojima su ljudi s hroničnim bolestima, starije osobe i zdravstveni radnici.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: EU, korona virus, SZO