Vijesti 29.08.2016.

Razlozi zbog kojih se roditelji najčešće javljaju Savjetovalištu za djecu u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Problem u govoru djeteta najčešći je razlog zbog kojeg se roditelji obraćaju Savjetovalištu za djecu u Banjaluci, koje je otvoreno prije 6 mjeseci.

Tepanje, mucanje, te kašnjenje sa govorom su problemi koji zahtijevaju stručni rad sa mališanima, a korekciju izgovora jednog glasa, kao što su L ili R potrebno je vježbati oko 2 ili 3 mjeseca sa djetetom. Dok je problem mucanja dosta specifičan i i često zahtijeva timski rad stručnjaka.

– Mucanje je jedna kompleksna stavka koja utiče na kompletnu osobu, odražava se na samopuzdanje zato tu mora da radi I psiholog sa logopedom. Treba da se krene sa vježbama disanja da dijete nauči koliko mogu da izdrže riječi u jednom izdahu. Često djeca imaju veliki fond riječi , a ne mogu da izraze misli te da kontrolišu govor. I to je jedna težak proces jer se govor ustali kao navika – pojasnila nam je Marina Gavrić, defektolog-logoped u Savjetovalištu za djecu.

Mucanje u periodu od 4-5 godine života naziva se razvojno mucanje, dok se pravo mucanje javlja od 7 godine pa nadalje I teže se liječi. Stresne situacije mogu dovesti do toga da nastane ovaj govorni problem, ističe Marina. Osim toga važno je napomenuti da probleme sa govorom nikada ne treba ignorisati.Ukoliko se djete zapostavi, onda može imati probleme u čitanju, pisanju pa i usvajanju školskog gradiva, objašnjavaju stručnjaci. Ponekad je potrebno samo malo više pažnje posvetiti mališanima.

– Danas se često dešava da su roditelji prezauzeti svojim obavezama I onda dopuštaju djetetu bukvalno sve. Daju im sve što požele, ako su djeca prezaštićena onda završavaju rečenice za njih. Zatim nemoj da plačeš daću ti sve. Nastaju tako često problemi, jer što će neko da govori ako drugi završavaju njihove rečenice – dodaje defektolog- logoped.

Pored problema sa govorom Savjetovalište nudi i brojne druge usluge. Nemojte se ustručavati , kažu, da potražite pomoć ili savjet. Pravovoremena reakcija je itekako bitna.

– Pokrivamo sve problematike djece od gojaznopsti i šećerne bolesti , do djece koja imaju probelma sa govorom. Razgovaramo sa roditeljima koji imaju problem ili dilemu u vaspitanju. Ukoliko je riječ o bilo kakavom savjetovanju možete da nam se obratitie. Osim toga radimo i sa darovitom djecom koja idu ispred svoje generacije. I u tom slučaju nam se možete obratiti – objašnjava Jelena Marjanović, psiholog u Savjetovalištu za djecu.

Ukoliko vaše dijete ne ide u vrtić, Savjetovalište često organizuje i kreativne radionice. Kako kažu radionice su pažljivo osmišljene i raznolike.

– Radinoce kreativne takođe imamo za djecu preko 5 godina i radionice za stimulaciju za uzrats od 5 godina. Zatim tu su radinoce za psihofizički razvoj djeteta u kojima učestvuju u logopedi.

(Elta TV)