Vijesti 31.05.2017.

Razmatra se zatvaranje četiri područna odjeljenja u Banjaluci: Više zaposlenih, nego što ima učenika

ČITANJE: 2 minute

Zbog malog broja đaka razmatra se zatvaranje područnih škola u Pervanu, Kmećanima, Radosavskoj i Rekavicama kod Banjaluke.

Prošle školske godine zatvorena su četiri područna odjeljenja u Banjaluci, a i ove godine, zbog malog broja đaka, upitan je opstanak četiri škole koje je obišla komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS. Zakon kaže, kako škola ne bi bila zaključana, mora imati bar pet đaka, pa u skladu s tim, najizvjesnije je stavljanje katanca na školu u Kmećanima, pored manastira Gomionica.

Zbog troje đaka u Kmećane putuje četvoro zaposlenih, kaže direktor škole Nenad Mihajlović, te dodaje da je škola odavno bila pred zatvaranjem i sada su iscrpljeni svi argumenti protiv toga.

– Prethodnih godina školu su pohađala djeca koja su do prevoza pješačila sedam i više kilometara, pa je zbog njih škola i radila. Sadašnji đaci stanuju bliže, pješače do tri kilometra i vrlo je vjerovatno da će biti prebačeni u centralnu školu u Bronzanom Majdanu – rekao je Mihajlović i dodao da se mještani bune protiv zatvaranja, vođeni onom starom da bez škole nema ni sela, ali je činjenica da nema ni dovoljno djece.

U Pervanu ima 37 đaka od prvog do devetog razreda, te postoji mogućnost da škola bude pretvorena u petogodišnju. U školu u Radosavskoj ide 12 osnovaca, a u Rekavicama šest đaka.

U Ministarstvu ističu da je posao tek počeo, obilaze se sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a odluka o zatvaranju škola biće donesena prije početka naredne školske godine.

Uporedo sa ovim poslom, Gradska uprava priprema i izmjenu upisnih područja, koje će biti spremne u četvrtom kvartalu ove godine, a promjenama će nastojati da neke škole rasterete i olakšaju im izvođenje nastave. Riječ je, prije svega, o školi „Branko Radičević“ i planu gradnje novog objekta u Adi.

– Ako bi se izgradila područna škola u Adi, gdje je u posljednjih pet godina rođeno 347 djece, znatno bi se rasteretila OŠ „Branko Radičević“ – rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

Zbog zaobilaženja pravila o upisnim područjima, gužve se stvaraju u školama na Laušu, Starčevici, OŠ „Branko Ćopić“ u Boriku, te „Petar Petrović Njegoš“ u Obilićevu.

Ove godine 1.913 prvačića

Osnovnu školu u Banjaluci pohađa 15.944 učenika u 26 centralnih i 26 područnih škola, a najviše osnovaca ima u školi na Starčevicu, ukupno 1.684 đaka. Od predstojeće jeseni u prve razrede će krenuti 1913 prvačića, a samo na Starčevici će prve školske korake da napravi njih 247.

(EuroBlic)